La història entre ERC, Junts i CUP ni comença ni s'acaba. Mentre que avui la formació anticapitalista ha retret al Govern tenir de soci prioritari al PSC, el diputat de Junts Joan Canadell ha retret als anticapitalistes no ser capaços de fer una abstenció en aquests pressupostos "per l'independentisme". Ha estat aquest matí en el transcurs del debat de votació dels pressupostos, que l'Executiu de Pere Aragonès haurà d'aprovar amb el suport dels comuns trencant la majoria independentista de la Cambra.

"No entenem perquè la CUP no podia abstenir-se. No em puc estar de demanar que s'ho repensin, per la majoria del 52%, per res més. Pensem que és molt important per l'independentisme que aquests pressupostos com a mínim rebin una abstenció", ha manifestat Canadell, que ha exigit a la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant no reduir els pressupostos a elements concrets: "Reduir els pressupostos al tema dels projectes singulars, com el Hard Rock, el hub internacional i els JJ.OO i trencar així la majoria del 52%, quan fa més de 300 anys que patim un espoli econòmic, cultural i democràtic... hauríem de dir allò de 'no és això companys, no és això'", i ha afegit que la prioritat absoluta ara hauria de ser culminar la independència.

"Algú podria pensar que prefereixen una Catalunya dins Espanya sense aquests projectes singulars a una Catalunya independent amb aquests projectes singulars" ha afegit Canadell, que ha demanat a la CUP retrobar-se amb ERC i Junts "el més aviat possible" per fer el full de ruta independentista, i els ha avisat que si pretenen desestabilitzar el Govern i fer propostes unilaterals, no ajuden: "Seiem, parlem-ne i treballem els propers mesos per preparar aquest embat definitiu". 

Els millors pressupostos de la història

Dels pressupostos en concret i després d'agrair les propostes que s'han incorporat dels comuns, ha assegurat que són els millors de la història, però que estan lluny dels que es podrien haver fet si Catalunya gaudís de tots els impostos que paguen. Així, ha lamentat que Catalunya segueixi espoliada any rere any i ha reclamat que l'estat espanyol actuï amb urgència per activar els reclamats fons covid: "L'Estat no pot inhibir-se i renunciar els problemes greus. Milers d'autònoms han cessat l'activitat, esperem senyors del PSC i comuns que intercedeixin al govern de Madrid perquè arribin aquests milions de forma urgent".

 

També ha felicitat al conseller d'Economia Jaume Giró per haver fet un "excel·lent" treball, i ha agraït als membres d'ERC, Junts i comuns haver treballat aquests dies per arribar a acords, malgrat ha tornat a repetir que li hauria agradat que s'haguessin aprovat amb el 52%: "Però hi dono suport perquè penso que milloren la vida dels catalans". 

"Podríem dir-los els pressupostos del mentrestant. Però aquests mentrestants tindran un final i més aviat que tard tornarem a recuperar l'esperit del 1-O i culminarem el que allà vàrem començar. Els pressupostos de Jaume Giró són uns pressupostos del mentrestant, però són uns bons pressupostos", ha tancat.

 

A la imatge destacada, el diputat de Junts Joan Canadell / Sergi Alcàzar