El PSC ha titllat els pressupostos de la Generalitat de "continuistes", de tenir una "despesa supèrflua" i de ser del "més vell estil convergent". Així ho ha resumit la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, al ple on s'han debatut i que s'ha celebrat aquest dijous a la Cambra catalana. Romero també ha lamentat que el seu grup no hagi rebut "ni una trucada" del Govern per parlar de les 327 esmenes que han presentat, les quals, ha dit, podrien haver servit per reduir 1.500 milions d'euros de despesa poc eficient.

"Els pressupostos que ens presenten han patit escassíssimes modificacions i no responen al que necessita Catalunya ni als seus problemes ni necessitats", ha lamentat Romero, reivindicant que és necessari reforçar la sanitat, l'educació i una injecció de recursos per recuperar l'economia. En aquest sentit, Romero s'ha mostrat decebuda amb el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, de qui ha dit que "desitjàvem més" per "trencar amb la inèrcia dels darrers anys".

Alicia Romero, PSOE debate presupuesto Parlament, faristol - Sergi Alcàzar

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: Sergi Alcàzar

A la seva intervenció, la portaveu socialista ha volgut assenyalar elements d'aquesta "despesa supèrflua" que ha denunciat com l'existència de dues direccions generals d'Innovació a dos departament diferents, duplicitat d'oficines d'Acció Exterior a les mateixes ciutats, 365 entitats autònomes -algunes amb pressupostos molt baixos- i un augment per tres dels recursos destinats al CTTI. Tot això, ha reivindicat Romero, podria repercutir en un estalvi de 1.500 milions d'euros que es podrien destinar a Salut i Educació.

Pel que fa als pactes, Romero ha tornat a emfatitzar el fet que la CUP hagi rebutjat els comptes, trencant d'aquesta manera la majoria d'investidura i ha retret a Aragonès que ja el van avisar que "era un partit desestabilitzador", tot i que s'ha mostrat sorpresa per la rapidesa amb que això ha passat tenint en compte els dos anys de marge a la taula de diàleg que havien donat.

 

I per aquest motiu també s'ha mostrat estupefacte davant la confiança que Aragonès continua reiterant en els anticapitalistes perquè siguin els socis preferents del Govern i, en canvi, "no hagin volgut parlar amb nosaltres". Ara bé, Romero ha recordat que per segons què sí que es dirigeixen a ells, com la renovació de càrrecs de la qual ahir mateix es va anunciar un acord entre la seva formació i les de l'Executiu per renovar òrgans com la CCMA, el CAC, el Síndic de Greuges i Protecció de Dades.

Vox: "Sainet i vodevil"

Per la seva banda, el diputat de Vox Antonio Gallego ha titllat de "sainet" i "vodevil" les negociacions del Govern amb la CUP i els comuns i s'ha burlat que Salvador Illa no hagi rebut "un lliri per aquest enterrament en el qual no el volen ni veure".

 

Gallego també ha criticat el conseller Giró per basar els pressupostos en previsions "massa optimistes" que no es compliran com una previsió de creixement de l'economia catalana del 6,4% i una inflació del 2%. També ha carregat contra els impostos propis i la pressió fiscal i ha acusat el Govern de destinar molts recursos a "xiringuitos del procés i dedicats a enfrontar homes i dones" i a mitigar el deute financer que ve de la despesa pública.

Cs i PP, en línia amb Vox

En la mateixa línia, el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha retret a Giró la "despesa absolutament sense sentit" dels Pressupostos i ha criticat que el Govern defensi que aquests "són els més expansius, de forma alegre, quan és una mica frívol i irresponsable."

 

Per a Martín Blanco, el Govern hauria d'atendre les reivindicacions i preocupacions dels ciutadans i "no destinar diners a polítiques supèrflues, identitàries i que condueixen a la fragmentació i divisió".

El líder del PP, Alejandro Fernández, ha criticat que els Pressupostos "no estan orientats al creixement econòmic ni a la creació d'ocupació" i ha assegurat que "estan orientats a enfortir" l'entramat polític que assegura que té el Govern.

 

Imatge principal: la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, al ple dels pressupostos / Foto: Sergi Alcàzar