La CUP va fer possible la investidura de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, però, quan va arribar el moment de donar suport als pressupostos, els anticapitalistes es van fer enrere. En aquest context, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat revisar l'acord d'investidura amb la CUP i considera que el seu rebuig als comptes "ja denota una pèrdua de confiança". Afirma que és una potestat d'Aragonès, però volen consensuar amb la CUP si "té o no sentit" mantenir la qüestió de confiança del president de la Generalitat. 

L'acord d'investidura amb la CUP, segons Vilalta, continua vigent i no creu que hagi de trencar-se, malgrat la "sacsejada" que suposa el seu rebuig als Pressupostos, però sí que veu necessari revisar-lo i analitzar què s'ha complert, què està en tràmit de complir-se i què no s'ha executat, i decidir conjuntament com queda i què té sentit mantenir i què no, tant el punt de la qüestió de confiança com la resta del pacte."Ho volem valorar conjuntament amb la CUP. Ara bé, defensa que l'acord en la majoria de punts continua vigent perquè ens creiem que totes aquelles accions que acordem són positives per al país".

La majoria independentista

Així, Vilalta ha insistit en la necessitat de "refer" l'acord amb la CUP per a la resta de legislatura i considera que la seva relació amb els 'cupaires' no s'ha trencat malgrat la falta d'acord en els Pressupostos.

La portaveu republicana ha subratllat que l'important era tenir pressupostos i que no podien quedar-se "bloquejats a l'espera d'uns suports que no tenien" - en al·lusió a la CUP-, per la qual cosa ha celebrat que finalment hagin arribat a un acord amb els comuns per a desbloquejar els comptes.

"Que no hàgim coincidit les forces independentistes en aquesta votació no suposa que s'hagi trencat la majoria independentista. Vol dir que en una votació determinada, no menor com són els Pressupostos, no ens hem trobat", però confia que continuaran treballant conjuntament per a anar a la una en la majoria de les votacions i per a teixir una estratègia independentista.

El que l'electorat català es planteja ara és si els comuns seran un soci estable del Govern, després de l'acord en els comptes. Sobre aquesta qüestió, Vilalta ha destacat que amb ells se senten "còmodes" perquè comparteixen qüestions com el dret a decidir i una voluntat transformadora i d'esquerres, encara que no coincideixen en l'objectiu de la independència.

"Voldríem que a aquesta majoria que forma l'independentisme del 52% es puguin sumar també els comuns i aconseguir aquesta via més àmplia, unes majories encara més fortes per a fer funcionar el país", ha manifestat.

Comptes de Colau

En aquesta entrevista a Europa Press, Vilalta, preguntada per la decisió de donar suport als comptes de Colau, recorda que és una de les condicions que van posar els comuns per a tramitar els Pressupostos, quan els republicans volien desvincular-les perquè no estan d'acord amb el projecte d'Ada Colau a la capital catalana.

En aquest sentit, ha reivindicat un "exercici de generositat" que va fer ERC, ja que considera que amb aquest gest han demostrat que posen per davant l'interès col·lectiu en comptes dels interessos partidistes.

 

Imatge principal: La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Europa Press