La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha contemplat la possible convocatòria d'una aturada de país com una "bona resposta a la sentència”, entre d'altres. “Som partidaris d'una resposta a la sentència que sigui institucional, internacional, jurídica i social", ha aclarit, cosa que implicaria "sortir al carrer, mobilitzar-nos, protestar i utilitzar l'eina de la desobediència civil".

En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Vilalta també ha apuntat a la celebració d'unes eleccions anticipades. Assegura que l'objectiu d'ERC de cara a la sentència és "enfortir les institucions" i "les eleccions podrien ser una opció, o un possible govern més ampli". "La millor manera per enfortir les institucions serà la que consensuem entre tots els sectors de l'independentisme", ha afegit.

Pel que fa a les relacions entre JxCat i ERC, la portaveu ha assegurat que "estan bé", encara que "tenim discrepàncies, però també objectius comuns”. “La unitat, la volem més que ningú”, ha dit, animant a "organitzacions i entitats a posar-nos d'acord en allò que creiem que és necessari per avançar, entre la diversitat de tots plegats".