Ja ho deia aquest divendres el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que l'acord amb el PSOE sobre els pressupostos correspon només a la "primera fase" de la negociació, la de la tramitació dels comptes. Després ERC abordarà amb el govern espanyol "reivindicacions socials molt fàcils d'assumir per un executiu progressista". Aquest dissabte, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha insistit en aquest apunt: "Ahir no vam donar un 'sí' als pressupostos, ahir vam obrir la porta a la negociació".

En una entrevista al programa Via Lliure de RAC1, la dirigent d'ERC ha volgut deixar clar als socialistes que es tracta d'un acord per les esmenes; ERC no en presentarà i, posteriorment, seurà a negociar per decidir el seu vot el dia que s'hagin d'aprovar els comptes estatals.

L'executiva d'ERC ha decidit finalment no presentar una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2022 fruit d'un acord amb el govern espanyol per "blindar amb quotes el català a la Llei Audiovisual". ERC i el govern espanyol, segons els republicans, negociaran aquesta quota. L'acord ha arribat després de setmanes de negociacions i negatives del govern espanyol, i s'ha certificat només minuts abans que expirés el termini de presentació de l'esmena. Dijous vinent es votaran les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Junts i la CUP, entre altres.

El canvi de parer de l'Estat

Vilalta ha recordat que el govern espanyol ha passat de no voler a sentir parlar de les quotes per blindar el català a la Llei Audiovisual a acceptar-ho, el mateix ha dit de la ministra de Defensa, Margarita Robles: "Deia que defensar la llengua en aquest sentit era partidista i ara ja tenim un compromís". Amb això, la dirigent d'ERC ha mostrat satisfacció per l'acord aconseguit. 

Ara bé, Vilalta ha insistit en que la quota per blindar el català "no serà suficient per aprovar els pressupostos" i ha assegurat que el seu partit vol negociar molts altres temes com "traspassos, els comptes de Catalunya, inversions...". Preguntat sobre si confia en que el govern espanyol compleixi i blindi el català, Vilalta ha indicat que si no ho fa se l'haurà d'obligar, "els haurem de forçar". "Si no compleixen els hem de forçar a fer-ho, com ha passat amb la transferència dels 18 milions per les beques. Haurien de complir pel seu propi compte, però si no ho fan els hem d'obligar", ha remarcat sobre aquest tema. 

Junts, inclòs a la negociació

La portaveu dels independentistes ha estès la mà a Junts i els ha convidat a formar part de la negociació de les quotes del català: "Molts sectors volen protegir el català. Ens agradaria poder fer pinya i compartir per tenir més força".

Els Pressupostos catalans

La Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) de la CUP va alertar aquest divendres que, a dia d'avui, "no s'estan complint" els acords d'investidura que van encimbellar Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat. La formació va exigir al cap de l'executiu català "un canvi radical" que "mostri" que vol "afrontar els reptes actuals del país", i no "seguir prioritzant" els "macroprojectes del totxo i el turisme massiu". 

Finalment, sobre això, Vilalta ha apuntat que no tenen res a veure uns pressupostos amb els altres i que els cupaires segueixen sent la seva primera opció. "Els de la Generalitat els estem negociant amb la CUP. Amb coherència els volem concretar i aprovar amb ells. Estem més lluny del que voldríem (amb la CUP), però estem convençuts de que passarà".

 

Foto principal: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, davant el TSJC / Europa Press