Brutal resposta de Laura Vilagrà. La consellera de la Presidència de la Generalitat ha irritat avui Ciutadans amb les seves respostes a preguntes sobre els Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030. La diputada dels taronges Anna Grau ha intentat escalfar el Ple del Parlament amb la seva habitual oratòria bel·licista cap al Govern, però Vilagrà ha arribat preparada. “L’últim que ha de tenir aquesta candidatura és que persones com vostè l'inflin de polèmiques territorials estèrils i que l'inflin amb el seu nacionalisme ranci”, ha avisat, acompanyada d’aplaudiments de nombrosos diputats independentistes.

Grau havia preguntat quants diners s’ha gastat l’Executiu català en el projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern, però ha aprofitat l’oportunitat per atacar. “No només són inaptes i incompetents fins a rebentar la candidatura, sinó que treballen perquè costi diners no fer-la”, ha llançat. Però la diputada taronja ha faltat el respecte dels veïns del Pirineu quan ha criticat la proposta de realitzar una consulta a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran. En aquest sentit, ha opinat que un referèndum en aquest territori només inclouria “quatre gats”, i ha recriminat que la seva població sigui “suficient” per a avalar, o no, la candidatura.

 

Cap regidor de Manresa en amunt

La resposta de Vilagrà semblava preparada per a aquest moment: “Vostè es pensa que a l’Alt Pirineu són quatre gats, però és normal perquè no tenen cap regidor de Manresa en amunt, i és lògic que no coneguin absolutament res del Pirineu”, ha assenyalat, novament acompanyada per una intensa ronda d’aplaudiments i alguna rialla. En aquesta línia, ha celebrat que “mai com ara s’havia parlat tant del Pirineu”, i ha assegurat que el projecte dels Jocs Olímpics del Govern té una estratègia clara i que busca millorar la realitat del territori en matèria de mobilitat, connectivitat i agenda. Així, la consulta no busca res més que “acostar la decisió al territori” i evitar que hi influeixin interessos especulatius.

La CUP creu que el Govern ja fa "la campanya pel 'sí'"

Els anticapitalistes també han aprofitat l’oportunitat per a preguntar al Govern sobre els Jocs Olímpics d’Hivern, interrogant sobre dades específiques de la candidatura i la consulta. D’aquesta manera, la líder de la CUP a la Cambra catalana, Dolors Sabater, ha criticat que s’aposti per a l’esdeveniment esportiu tot i la problemàtica del canvi climàtic i de la precarització econòmica que suposa, a més de no resoldre els problemes històrics del Pirineu, segons els cupaires. Sabater també ha lamentat que encara no se sàpiga la pregunta de la consulta i el Govern ja faci “la campanya a favor del ‘sí’”. “Ens sembla que això no és una forma honesta ni rigorosa de preparar un procés participatiu”, ha advertit.

En la seva resposta, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha indicat que els Jocs es faran seguint els criteris de sostenibilitat, garantint “que els diners es mantinguin en projectes a llarg termini, i que no durin només quinze dies”. També ha afirmat que no té cap sentit presentar la candidatura sense el suport de la població, però que abans d’avançar cap a la consulta s’ha d’iniciar una fase informativa perquè els veïns de l’Alt Pirineu i l’Aran comprenguin el projecte abans de procedir a la votació.