Els mals resultats de l'independentisme en les últimes eleccions generals han arribat al Parlament, durant la sessió de control al Govern. Abans de les preguntes de l'oposició al president Pere Aragonès, ha estat Dolors Sabater (CUP), encara diputada a la cambra, qui ha preguntat a la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per si l'Executiu es planteja canviar la seva estratègia, basada en el diàleg amb el govern espanyol per resoldre el conflicte polític amb l'Estat. "Totes les organitzacions que representem l'independentisme hem de fer autocrítica perquè sis anys després del referèndum el conflicte segueix estancat", ha plantejat Sabater, que ha assegurat que "la taula de diàleg no ha servit per a res, perquè ha exclòs parlar del dret a l'autodeterminació i a l'amnistia". Per això, la cupaire ha preguntat a la consellera si hi ha previst cap canvi d'estratègia, però Vilagrà ha esquivat la pregunta, però reconeixent que la valoració dels resultats no pot ser positiva. 

Tot i els laments de Vilagrà pel fet que l'independentisme ha passat de tenir de 23 a 14 diputats al Congrés, que ha atribuït a l'abstenció, vot útil i vot dual, la consellera també ha celebrat que Catalunya "va votar per aturar la dreta i l'extrema dreta". Al país, el PSC va guanyar les eleccions amb fins a 19 diputats i Sumar va quedar en segona posició, per davant del PP, ERC i Junts. "Després de les eleccions municipals i autonòmiques els catalans van veure les orelles al llop, és dramàtic tot el que passa a les Illes Balears i al País Valencià", ha insistit la responsable de Presidència, traient pit al mateix temps que "Catalunya és un bastió de les llibertats". Amb tot, ha demanat a Sabater que els partits independentistes treballin junts per fer front a la censura. 

La CUP exigeix a ERC que deixi de donar estabilitat al règim del 78

La resposta de Vilagrà no ha convençut gens a la diputada de la CUP, que ha reiterat que "les negociacions amb l'Estat i la mateixa taula de diàleg ha tingut un resultat nefast", criticant que la petició d'ERC per investir Pedro Sánchez sigui el traspàs de Rodalies, posar fi al dèficit fiscal i continuar amb el diàleg. "Continuen posant com a marc negociador infraestructures i fiscalitat? No es plantegen d'una vegada per totes exigir el referèndum i l'amnistia?", ha qüestionat Sabater, que ha exigit a la consellera que es plantegin exigir el referèndum i l'amnistia i no donar estabilitat al règim del 78. Amb tot, Vilagrà ha assegurat que no comparteix aquesta diagnosi, ja que el seu partit "sempre defensa la independència" des de tots els fronts.

Defugint de nou de la pregunta sobre la seva estratègia a l'hora de negociar amb el PSOE, la republicana s'ha ofert a treballar conjuntament amb la resta de partits independentistes després dels mals resultats electorals. "L'estat no es pot governar contra Catalunya i no es pot guanyar unes eleccions sense Catalunya", ha advertit Vilagrà, en referència als sis diputats del PP, per sota de les seves expectatives, assenyalant que l'independentisme "és clau", una força que segons ella s'ha d'utilitzar per a l'amnistia i l'autodeterminació i no pel bloquig.