La taula de negociació entre l’Estat i la Generalitat és “entre governs”. I seran membres dels governs qui s’asseuran aquest dimecres al Palau de la Generalitat. Aquest és el missatge que porten transmetent des de La Moncloa tot el matí d’aquest dimarts. Especialment després que Junts per Catalunya hagi proposat tres persones que no tenen responsabilitats executives: Jordi Turull, Jordi Sànchez i Míriam Nogueras. El president Pere Aragonès hi ha respost nomenant provisionalment només consellers d’ERC: la consellera Laura Vilagrà i el conseller Roger Torrent. I des de Madrid han rebut el suport del govern espanyol, que hi assistirà a la taula encara que només hi hagi representants republicans.

 

En aquests termes s’ha expressat la portaveu Isabel Rodríguez després de la reunió del Consell de Ministres. En roda de premsa des de La Moncloa, la ministra de Política Territorial ha dit que no valoren la delegació de la Generalitat, perquè correspon al president Aragonès organitzar-la, però ha recordat que són “taules de treballs dels governs”. S’ha limitat a expressar “absolut respecte a la delegació de la Generalitat”. Preguntada sobre si el govern espanyol hagués acceptat una delegació amb persones externes, com va passar fa un any i mig, Rodríguez ha estat rotunda: “Absolutament no. El marc sempre ha estat dues delegacions de dos governs. No hem contemplat un altre marc”.

 

Malgrat tot, fonts del govern espanyol remarquen que el president Aragonès ha deixat la porta oberta a la incorporació de consellers de Junts per Catalunya, i esperen que la formació de Puigdemont acabi rectificant. Però deixen clar que, tant si hi és JxCat com si no hi és, “la taula se celebrarà”.

Isabel Rodríguez ha esquivat les friccions entre els dos socis del Govern de la Generalitat i ha deixat clar que el govern espanyol “hi va amb el millor ànim”, amb l’objectiu d’establir una negociació en positiu. La portaveu de l’executiu central hi ha tret ferro, assegurant que “la situació s’ha tensat en els últims deu anys” i que en aquests moments “estem millor que ahir i que fa un any a Catalunya”.

El format

Per altra banda, segons aquestes mateixes fonts, ja està més perfilat el format de la reunió de demà al Palau de la Generalitat. En primer lloc, al migdia, es reuniran els dos presidents en privat per definir la metodologia de la taula de diàleg i negociació així com l'agenda i ordre del dia. Tot seguit, Sánchez i Aragonès procediran a una declaració institucional, no se sap si conjuntament o per separat. Finalment, es reuniran les dues delegacions, la de l’Estat i la Generalitat. Els caps de govern obriran aquesta trobada per explicar el contingut de la reunió prèvia, i tot seguit abandonaran la sala i deixaran les dues delegacions treballar.

El Prat

Més enllà de la taula de diàleg, també se li ha preguntat per la retirada del projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat. Isabel Rodríguez ha respost que de moment no hi ha cap novetat. "No hi ha res més a afegir que lamentar que es trenquessin els treballs", ha assegurat abans de recordar que aquesta inversió "necessita un gran consens".