El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que la sentència per retornar les 97 obres de Sixena (44 encara es troben al Museu Diocesà de Lleida) forma part de les conseqüències que Catalunya està patint per “la intoxicació de les relacions” entre el Govern d’Aragó i la Generalitat, “instrumentalitzada políticament” en els darrers anys. En aquest sentit, Vila ha lamentat que les decisions no vinguin inspirades “per un principi de proporció”.

“No es pot demanar a un Govern, que també ha de respectar les lleis, que per complir una sentència concreta es violentin les lleis de patrimoni i museus”, ha criticat Vila. El diputat de Junts pel Sí considera que hi ha un “litigi obert que no té sentències definitives”, motiu pel qual s’ha mostrat esperançat que, a curt i mitjà termini, la raó els serà reconeguda.

En referència a les obres de Sixena que hi ha repartides al conjunt de l’Estat espanyol, per Vila les polítiques del Govern d’Aragó “no tenen gaire sentit”, ja que considera que haurien de començar una dinàmica de reclamacions al Prado i a altres museus d’Espanya que legítimament van adquirir algunes peces.

Preocupat per la solvència del procés

El dirigent del Partit Demòcrata s’ha mostrat preocupat per la solvència del procés davant una possible inclusió del RUI en el full de ruta. Vila ha reconegut que ha estat crític amb aquells que han plantejat alternatives al full de ruta, i per això ha assenyalat que tant “buscar excuses per diluir-lo com córrer massa” seria un error que “la ciutadania mai ens perdonaria".