L'exconseller Santi Vila creu que el Govern espanyol podria haver evitat arribar a l'actual situació a Catalunya si hagués fet explícit el seu compromís de no aplicar l'article 155 si el Govern convocava eleccions anticipadws. En declaracions a la premsa a la seva arribada a la Trobada d'Economia de S'Agaró, Vila ha explicat que va viure "molt a prop" de l'expresident Carles Puigdemont els dies previs a la declaració d'independència en el Parlament.

Vila, que va abandonar el Govern la vigília que la Cambra catalana aprovés aquesta resolució, ha assegurat que si l'Executiu de Mariano Rajoy hagués volgut resoldre la qüestió i evitar la declaració d'independència "només havia de fer explícit el seu compromís" amb no aplicar el 155. "Tan simple com això, perquè la predisposició estava", ha afirmat Vila en al·lusió a la voluntat inicial de Puigdemont de convocar eleccions per evitar el 155.

"Hi ha hagut molts moments durant l'any en què podríem haver evitat que aquesta situació arribés tan lluny", ha assenyalat l'exconseller, que lamenta que la idea que ha quedat inhabilitada durant tot aquest temps és la famosa tercera via.

Santi Vila espera que a partir de la celebració d'eleccions, el proper 21 de desembre, els ànims es vagin "asserenant" i "siguem capaços de reconduir" una situació que mai no hauria d'haver arribat a tal extrem. "És inimaginable que en un país de la UE tinguem aquesta situació tan conflictiva i trista per a tothom", ha indicat l'exconseller d'Empresa i Coneixement, que ha agregat: "No crec que hi hagi cap espanyol ni demòcrata que cregui que el que està passant a Catalunya sigui motiu d'alegria".

Vila espera així mateix que aviat quedin en llibertat els activistes independentistes i exconsellers empresonats a Madrid. "Si surten de la presó jo seré la persona més feliç del món", ha subratllat.

Santi Vila ha arribat a la Trobadade S'Agaró poc després que abandonés l'hotel en el que se celebren les jornades la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per la qual cosa no hi ha coincidit.