L'exconseller Santi Vila creu que és necessari un referèndum, però defensa la unitat d'Espanya. En una entrevista a El Món a RAC1, i coincidint amb la presentació del seu llibre Vèncer i convèncer: del banc dels acusats al compromís amb la reconciliació, ha declarat: "Vist el dolor que hem causat i com de difícil és, continuaria comprometent-me que els catalans puguem votar. Demanaria poder votar i després segurament faria campanya pel no i la reconciliació". Vila recalca la seva "admiració pel president Carles Puigdemont per com afronta un moment" complicat i recorda que és injust parlar de la seva residència a Waterloo "com si fos fàcil portar-ho, quan realment és traumàtic i injust".

L'exconseller ha explicat que després de dos anys i dues cartes escrites a Puigdemont, van retrobar-se a Bèlgica i van estar hores parlant, rient, discrepant i sobretot amb la mateixa complicitat del primer dia: "Semblava que feia només una setmana que no ens vèiem". I remarca que és a qui més injustament s'ha tractat de tots els polítics independentistes: "L'han massacrat com si fos una persona que es menja les criatures".

Vila no és la primera vegada que declara obertament que hi ha un "independentisme radical" que no afavoreix la imatge d'Espanya: "Ha estat assenyalat contínuament que necessita millorar la seva independència judicial, però no es pot afirmar que no estan separats" els poders. I conclou que l'estat espanyol no és la Unió Soviètica. Sobre els atacs que considera haver rebut des de certs sectors independentistes, els relativitza: "M'han dit de tot, també rata, però ja veig que no tinc l'exclusiva" d'aquesta definició. A l'altra banda, també demana respecte per als contraris a la independència com el popular Enric Millo: "Som un país liberal, obert i tolerant, i no podem perdre l'empatia fins a l'extrem de justificar aquesta massacre".

En el debat de política actual, considera que "aquesta legislatura ha estat molt trista" després que Basté li recordés que ha definit de "pobre home" el president Quim Torra en el seu llibre. I en aquest context, considera que ell i els presos polítics han estat "instrumentalitzats per un combat que anava més enllà dels murs del Tribunal Suprem".