L'exconseller Santi Vila acaba avui la seva condemna per inhabilitació juntament amb Meritxell Borràs i Carles Mundó. El seu resum de tots aquests anys fins ara és que "només" pot tenir "un record agre i trist" de l'1 d'octubre del 2017. Per això, conclou que amb l'entrada del nou Govern i el pas del temps, les coses han canviat radicalment: "Tinc la convicció íntima que el procés s'ha acabat", ha dit en declaracions a TVE.

Recorda el "dolor que viu Puigdemont"

Per la banda d'Esquerra, lloa el nou lideratge de Pere Aragonès, però recrimina les accions passades d'aquest partit: "Alguns que van empènyer a prendre decisions al pobre president Puigdemont, com una DUI simbòlica, segurament han arruïnat la vida de molts. Jo ja sabia que em condemnarien per desobediència i vaig estar disposat a jugar-me-la per poder votar".

I afegeix: "Ara bé, tot el drama que alguns han hagut d'assumir amb condemnes més dures i fortes per aquells que van voler fer un regat curt, com es diu en el món del futbol, per esgarrapar quatre vots a l'espai convergent, que també visquin amb la seva consciència de la pena pel president Puigdemont, que ens està representant molt dignament però havent arruïnat bona part de la seva vida".

A qui va votar?

Malgrat tot, Vila descarta donar suport a Junts, però també a qualsevol altre partit independentista: "Jo vaig votar sobiranisme en les darreres eleccions perquè soc un liberal i progressista i no m'amago que vaig votar el PDeCat. Però me'n vaig penedir perquè no vaig veure normal el cordó sanitari que li van fer a Salvador Illa. Com que vaig fer-ho per correu, només vaig haver de rebre la tortura familiar, que ja m'avisaven que tampoc tindrien cap mena de determinació". Aquest posicionament el contraposa amb el que està veient els darrers dies entre La Moncloa i Esquerra: "Cal arremangar-se com estan fent, ser valents i dir 'vinga va', anem a treure'ns tant dolor i despropòsit".

Defensa el lideratge d'Aragonès

Per tot plegat, assegura que ha celebrat "moltíssim" el nou Govern del president Pere Aragonès: "Mostra sentit comú", sobretot Esquerra, que ha vist que "un camí unilateral cap a la independència hauria de tenir una majoria reforçada i per tant el que queda és el diàleg, encara que pugui semblar estèril".

Per no quedar com a incongruent amb les seves accions passades, matisa: "I ho diu algú que va quedar a la intempèrie en l'intent de negociació i mal vist a ulls del govern espanyol i el català". Per això, demana tornar a vells pactes del passat: "Després del Majestic no n'hem vist cap de fructífer"

Malgrat el receptari polític que ha donat, Vila descarta tornar a la política: "No contemplo anar a cap llista municipal, encara he d'afrontar causes judicials obertes pel meu exercici anterior al Govern". Demana aire fresc i cares noves i posa d'exemple el president Aragonès.

Ara, centrat en l'àmbit de l'empresa privada i la universitat, l'exconseller està convençut que pot seguir contribuint donant el seu parer polític i demana que no sigui recordat com "una generació marcada pel dolor que es va causar els anys 2016 i 2017" a la societat catalana. 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Santi Vila