Continua la polèmica per l’Operació Sant Jordi de l’executiu central a Catalunya. El darrer a donar la seva opinió ha estat el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, qui ha qualificat de “cinisme” que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assistís a l’acte d’ahir a Barcelona en defensa de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Unesco.

El cap de la cartera cultural catalana considera que la presència de Santamaría va ser un “despropòsit” i un “error”. Segons Vila, és un acte de cinisme que, des de la capital de l’Estat, no es doni cap tipus de resposta política al procés català i, alhora, es faci veure que es valora la seva cultura i les seves institucions. D’altra banda, en una entrevista al programa Via Lliure de RAC1, el conseller també ha denunciat que l’executiu de Mariano Rajoy pretén “instrumentalitzar” Sant Jordi, una festa que “ha pertangut sempre a la societat civil” i que, des de la Generalitat, mai s’ha volgut polititzar.

Santi Vila ha explicat que va comunicar directament al Ministeri de Cultura que havien comès un error. De fet, el també diputat al Parlament creu que tothom hagués entès que, en comptes de Santamaría, ahir hagués fet acte de presència el ministre Iñigo Méndez de Vigo, cap de la cartera d’Educació, Cultura i Esport, ja que el govern central ha jugat un paper important en la demanda del reconeixement internacional de Sant Jordi per part de la Unesco.

Exhibició d'indelicadesa 

Segons Vila, la decisió d’assistir finalment va ser presa per la mateixa vicepresidenta i, per tant, la mà dreta de Rajoy va exhibir “molta indelicadesa”. “No ens ho mereixem”, ha etzibat el conseller, qui en la mateixa entrevista ha posat especial èmfasi a destacar que no és lícit que des de Madrid se simuli una rebaixa del to i una mostra pública d’amabilitat mentre s’està jutjant i amenaçant els polítics d’un país “que està indignat i reclama respostes polítiques”.