El conseller de Cultura de la Generalitat i associat del Partit Demòcrata Català (PDC), Santi Vila, ha assegurat que “està estudiant la possibilitat” de presentar-se a les primàries del partit per ser candidat a l’Ajuntament de Barcelona. En una entrevista al diari Ara, Vila ha afirmat que “li faria molta il·lusió ser alcalde”, càrrec que ja va ocupar al consistori de Figueres entre 2007 i 2012. A més, Vila ha afegit que el fet de competir a les urnes amb Colau seria un al·licient “encara més motivador”.

Quant al congrés fundacional del PDC, Vila manifesta haver sortit amb un regust “agredolç” per les divisions "que es van evidenciar". Lamenta que el nou partit "va perdre l'oportunitat" de definir-se ideològicament i així distingir-se del model de país d'ERC. El conseller de Cultura considera que en aquest tipus de congressos “hi ha una certa tendència a mirar-se el melic" i en lloc de parlar d’ideologia es debat massa sobre els reglaments interns.

Preguntat per la candidatura de Marta Pascal i David Bonvehí a la coordinació general del PDC, els ha considerat com a "gent sòlida, ben formada i amb valors", tot i que els ha recomanat que s'envoltin de gent amb experiència perquè ha considerat que no es pot fiar tot a la joventut.

Descarta el RUI 

Respecte al referèndum unilateral d’independència, el dirigent nacionalista ha opinat que és una idea "inoportuna i injustificada" que podria posar en risc inversions i restar suport sobiranista. "Les ocurrències serveixen per anar traient suports, nosaltres podríem quedar molt bé en entorns hiperventilats però fer-nos cada vegada més petits" ha dit Vila. 

Tot i la nítida definició d'independentista amb la qual neix el nou partit la formació, Vila també defensa obrir-se a sectors que no siguin partidaris d'un Estat propi a Catalunya perquè “se sentin còmodes aquells que no creuen en la independència”.