La Moncloa no dóna credibilitat a totes les paraules de l'exjutge i ja exsenador Santiago Vidal, però tampoc perden l'oportunitat d'intentar debilitar el procés d'independència de Catalunya. Davant les càmeres, el portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha assegurat que són "greus" les declaracions del republicà, mentre fonts de l'executiu espanyol diuen per l'esquena que és una persona "extravagant" segons la seva trajectòria, i recorden que va redactar un esborrany de Constitució catalana. Així les coses, De Vigo ha rematat equiparant la presumpta deriva del procés sobiranista a règims no democràtics. 

"Es comença per no acatar el Tribunal Constitucional i s'acaba per envair els drets individuals de les persones", ha dit el portaveu del govern espanyol després del Consell de Ministres. Feia referència a les resolucions de l'Alt Tribunal, quan va advertir que no es podia celebrar el 9-N, o bé, votar els resultats de la comissió del Procés Constituent. Per aquest fet es va enviar al Tribunal Superior de Justícia la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i es va cridar a declarar els membres de la Mesa, tot advertint el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Però a diferència d'ocasions anteriors en què la Generalitat ha vorejat els marges de la Constitució, aquest cop l'executiu presidit per Mariano Rajoy ha evitat aprofundir sobre el tema. "A ells [als ciutadans de Catalunya] caldrà preguntar-los si estan satisfets", ha contestat el ministre quan ha estat qüestionat sobre si els era suficient que la portaveu de la Generalitat Neus Munté hagués dit que el què deia Vidal és fals, i que el senador hagi dimitit del seu escó.

La voluntat és espolsar-se'n la responsabilitat, perquè les dades fiscals són propietat de l'Agència Tributària espanyola. Això implica que la investigació de la Fiscalia a la Generalitat també hauria d'anar acompanyada d'una inspecció interna a Hisenda. Però fonts de l'executiu afirmen que el Consell de Ministres encara no s'ha plantejat d'obrir una investigació dins d'aquest òrgan, o al Ministeri d'Hisenda, però tampoc descarten que es pugui fer més endavant. "Conec la notícia que m'ha donat vostè, però de moment no en tinc cap altra", ha tancat De Vigo.

La qüestió és que de fons, el govern de Rajoy veu Vidal com una persona variable i "extravagant", amb una trajectòria que no els inspira confiança. Això ve després de ser inhabilitat tres anys de la carrera de jutge per elaborar un esborrany de Constitució catalana. "No em vull penedir de les meves paraules" deien les persones consultades sobre ell. Per la part que els compromet, fonts de Moncloa neguen que sigui cert que fins a 11 països europeus estarien disposats a reconèixer Catalunya com a Estat propi, com deia Vidal. "Miri, li asseguro que això no és veritat", tanquen.