Semblava que l'arribada de la consellera Meritxell Ruiz a Ensenyament, acompanyada del nomenament del seu homòleg Íñigo Méndez de Vigo al ministeri, superaria l'electricitat del tàndem entre Irene Rigau i José Ignacio Wert. No ha estat així, i la relació entre la Generalitat i Moncloa va escalfar-se fa uns dies quan Ruiz va enviar una carta queixant-se perquè Catalunya era l'única comunitat on no s'havien pagat les beques estudiantils. La consellera volia conèixer els motius, però De Vigo ha respost el dubte aquest dimarts, denunciat que la culpa és d'ella per "manca de resposta" d'un conveni.

"Catalunya i Andalusia són les dues úniques comunitats que gestionen les seves beques, no podem fer la retribució de la part fixa sense conveni. El ministeri va enviar el conveni a finals de juliol, i no ens van respondre fins a finals d’octubre. Es va haver de tornar a negociar i fins a novembre no es va retornar. Va ser la manca de contestació allò que ho va impedir. Ens falta la firma de la consellera" ha tancat sobre la situació de més de 170.000 estudiants. Així les coses, amb l'Operació Diàleg de fons, el ministre insisteix que té el "màxim interès" en tancar-ho aviat.

No pensa igual la consellera. En la missiva, el Govern català recorda que a finals de novembre es va fer arribar al Ministeri d'Educació, per a la seva signatura, el conveni de col·laboració per a l'adjudicació i pagament de les beques. No obstant això, assegura que dimecres passat es va rebre una nova versió d'aquest conveni, per la qual cosa "es retarda encara més la seva firma i impossibilita la tramitació de les resolucions i el pagament de les beques i ajudes a l'estudi corresponents als alumnes que cursen estudis a Catalunya", segons feia constar el text al qual va accedir El Nacional

Aquest fet ha permès De Vigo carregar contra el referèndum en l'esmorzar, acompanyat de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastís, qui fa unes setmanes va assegurar que la Unió Europea emparava aturar-lo. "Abans parlàvem de beques. Demano ocupar-se dels problemes de la gent. Instar a una consulta il·legal és crear un problema a la gent. És un nou 9-N", ha lamentat el ministre. Allò que no ha respost és la insistència del moderador sobre com s'aturarà aquesta consulta: "La posició d'aquest govern serà la que veu, tranquil·litat, diàleg", ha tancat.