Els vídeos publicats aquest dimarts per Eldiario.es on es poden veure les càrregues de l'1-O gravades per les càmeres de la mateixa policia han reactivat les peticions d'una investigació a fons sobre què va passar aquell dia.

El PDeCAT i En Comú Podem han exigit des del Congrés al Ministeri de l'Interior que obri una investigació sobre les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya durant la jornada per depurar totes les responsabilitats.

El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha recalcat la necessitat d'una comissió d'investigació parlamentària sobre l'actuació de les forces de seguretat, tal com van sol·licitar fa uns mesos juntament amb d'altres grups parlamentaris. "És evident que algú ha de respondre sobre per què van actuar d'aquesta manera", ha dit Campuzano.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d'En Comú Podem, Josep Vendrell, ha considerat que el govern espanyol ha de donar explicacions sobre els fets i ha demanat a la Secretaria d'Estat d'Interior que, "a diferència del que va fer el PP", "col·labori amb la justícia i aporti totes les proves que tingui als jutjats" que investiguen els fets.

Els partits independentistes catalans ja van demanar a finals de l'any passat que es creés una comissió al Congrés per investigar-ho però la proposta va ser vetada pel PP, el PSOE i Ciutadans.

"Queda clar qui hauria de seure al banc dels acusats"

Fora del Congrés, també moltes altres veus de l'esfera política catalana han criticat les actuacions que es veuen a les imatges. Ha parlat el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera, Alba Vergés, titllant l'Estat de "demofòbic" i demanant que es prenguin mesures judicials contra els agents que van intervenir. Diputats de Junts per Catalunya, com Albert Batet o Josep Costa, han cridat a mantenir la "dignitat" i la "unitat".

Des de la CUP, han animat a mantenir la mobilització als carrers posant l'accent a impedir la manifestació policial per homenatjar els agents que van actuar l'1-O convocada per aquest dissabte a Barcelona: