Els representants del PP, PSOE i Ciutadans a la Taula del Congrés han frenat el debat per a la creació de la comissió que el PDeCAT i ERC volen impulsar en el Congrés amb la finalitat que s'investiguin les càrregues policials de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre.

Ambdues formacions independentistes van anunciar a començaments d'aquest mes que reclamarien la posada en marxa d'aquesta comissió per conèixer "sota quines instruccions" es van ordenar aquestes càrregues i "què es pretenia fer amb elles".

Així ho va assenyalar el portaveu parlamentari del PDeCAT, Carles Campuzano, que va explicar que la seva intenció no era cap altra que "algú" assumís responsabilitats polítiques per aquestes càrregues que van suposar "un exercici absolutament fora de lloc per part de la Policia i de la Guàrdia Civil".

"Brutal" repressió policial

Tanmateix, el PP, el PSOE i Ciutadans van coincidir a la Taula de la Cambra a demanar als independentistes catalans que reformulin la seva petició perquè el seu redactat prejutja que en aquella jornada hi va haver una "brutal i desproporcionada repressió policial" que s'esmenta en l'enunciat.

Unidos Podemos, per la seva banda, va rebutjar que ERC i PDeCAT hagin de refer el seu text perquè consideren que les sol·licituds de creació d'aquest tipus de comissions parlamentàries solen plantejar-se perquè es pressuposa un fet que es pretén investigar.

En cas que els independentistes catalans procedeixin a editar la seva proposta i que aquesta s'arribés a votar en el Ple del Congrés, té poques aparences de tirar endavant, perquè és més que probable que ni PP, ni PSOE, ni Ciutadans no acceptessin obrir una comissió sobre el paper de la Policia l'1-O.