No és nou. Ja va transcendir que durant les declaracions d'ara fa un any tant la jutgessa com el fiscal semblaven estar més pendents del mòbil que de les declaracions. Però ara ho podem veure.

Un dels moments més impactants de la vista posterior a les declaracions, és quan el fiscal demana les mesures cautelars i enumera un a un els noms. La sala de vistes minúscula es converteix en una mena de cabina dels germans Marx on hi ha la jutgessa i la secretària judicial, dos fiscals, tres advocats i nou investigats. 

La cabina dels germans Marx

En aquest vídeo es pot veure el fiscal, Miguel Ángel Carballo, demanant les mesures, fins i tot per Toni Comín que no va comparèixer perquè ja era a Brussel·les amb la resta d'exiliats. Cantava els noms d'una llista preestablerta anteriorment.

Rul, Turul i Bassà: Les dificultats de pronúncia del fiscal

A aquesta petició de penes li segueix l'argumentació del fiscal, que al·lega risc de fugida i de reiteració delictiva. Al llarg de la seva exposició se'n surt com pot a l'hora de dir els acusats pels seus cognoms. N'hem fet un recull.

Les contradiccions dels fiscals en el cas de Santi Vila

Dos fiscals van argumentar les mesures cautelars. En el cas de la presó sota fiança hi ha dues fórmules: pagar per no entrar o pagar per sortir. Primer van demanar la presó eludible amb fiança i després una fiança per sortir de la presó. Finalment, van fixar 50.000 euros, que si es pagaven aquella mateixa tarda, evitarien que Santi Vila entrés a la presó, però Vila hi va voler entrar i pagar l'endemà en solidaritat amb la resta de consellers.

Sense mirar als ulls i sempre amb el mòbil a la mà

Al llarg de les declaracions hi ha diferents moments on tant la jutgessa com el fiscal ignoren els acusats. És el cas de Meritxell Borràs, que marxa de la sala acomiadant-se sense que cap dels dos reaccioni.

En la declaració de Josep Rull, només començar, Carmen Lamela perd l'atenció. I Jaume Alonso-Cuevillas atura la declaració i li crida l'atenció. 

Les "cobres" de Santi Vila

Santi Vila es desvincula de tots els preparatius del referèndum. Fins al punt que al final la jutgessa fa un cara a cara amb ell per saber com no va advertir si s'havia invertit en el referèndum des de la Generalitat. Vila ho esquiva com pot.