Ja ha passat gairebé un any des que el Reial Madrid va guanyar el seu últim títol. El mateix temps que fa que ningú no se'n recorda de la Cibeles. Fins avui. L'independentisme ha tornat a despertar l'emblemàtica font i l'ha canviat de color. Des d'aquest dissabte, la icona madridista alça una estelada. Veurem quant dura. 

Per bé que l'acabaran despenjant, la imatge és la metàfora de la jornada i es conservarà a la memòria dels milers de smartphones que l'han fotografiat. Al llarg de quatre hores, el sobiranisme ha envaït el centre de la capital d'Espanya. Sense incidents destacables, sense conflictes, però amb tota la contundència. 

Camí de Madrid, a la caravana de voluntaris ja ho tenien clar. "Ens hem professionalitzat i sabem el que hem de fer": Han suat, però en tot moment la mobilització ha estat sota control, fins i tot malgrat l'agitació dels mitjans locals, poc acostumats a dansar enmig d'aquesta coreografia. En menys de mitja hora des que els convocants han anunciat que s'acabava l'acte, els manifestants han desallotjat l'espai i l'activitat al Paseo del Prado ha tornat a ser la de qualsevol dissabte a la nit. 

L'organització parla de 120.000 assistents. La Delegación de Gobierno es queda a anys llum i diu 18.000. Val a dir que comptant que s'han desplaçat fins a 500 autocars i que pel cap baix n'hi viatjaven una cinquantena, surten fàcil 30.000 persones. 

Tant li fa el clàssic ball de xifres. L'est(r)aca final a Cibeles parla per si sola. "En èpica no ens guanya ningú", comentava un dels voluntaris mentre revivia el moment veient el següent vídeo.