Nou hores i 600 quilòmetres després, la caravana amb més d'un centenar de voluntaris de l'ANC ha arribat a Madrid. Alguns han dormit una mica més que els altres, però segur que cap d'ells no ha descansat com déu mana. Tampoc no ho necessiten, tenen corda, energia i adrenalina suficient. I per si els en faltava, la tropa de 150 voluntaris que els esperaven ja a Madrid els n'ha acabat d'insuflar: cafè i pastetes en vena i una conjura, que "avui farem història". 

manifestacio madrid 16-m - esmorzar voluntaris madrid - sergi alcazar

paluzie reunio vountaris 16m manifestacio-sergi alcazar

Així ha conclòs el discurs de benvinguda de la coordinadora de l'ANC de Madrid al local social ocupat 'La Ingobernable', a tocar del Paseo del Prado i que els han cedit per ubicar el centre d'operacions de la manifestació d'aquest dissabte a la tarda. Aquí s'acabaran de coordinar els voluntaris catalans i els madrilenys. Els primers s'encarregaran, com fan sempre, del cordó que farà avançar la marxa i cuidarà que la pancarta es mantingui recta, estirada i sense arrugues; d'obrir els accessos necessaris per a autoritats i premsa i els carrils -preventius- d'evacuació; i de redirigir els manifestants cas que sigui necessari. Els membres de les entitats de Madrid es responsabilitzaran de la seguretat de la mobilització, en paral·lel és clar, al paper dels cossos i forces de seguretat. 

La presidenta de l'ANC ha arribat una estona més tard i ha volgut reconèixer la tasca del voluntariat. "Sense vosaltres no seria possible". Elisenda Paluzié ha tornat a apel·lar a l'esperit cívic de la causa catalana i ha recordat que és important que quedi clar el missatge que la protesta és contra les institucions espanyoles, no contra el poble espanyol. "És important trencar la desinformació informativa", ha sentenciat. 

En aquest sentit, des dels col·lectius madrilenys que col·laboren en l'organització de l'acte s'ha recordat que "existeix aquest altre Madrid que no us ensenyen a la tele". 

manifestacio madrid 16-m - esmorzar voluntaris madrid - sergi alcazar

manifestacio madrid 16 m   arribada bus alcala   sergi alcazar

Al tram final del trajecte, els caps del grup compartien les sensacions amb què afronten el repte d'aquest dissabte. "No serà com a Brussel·les, aquella era una manifestació alegre, al cor d'Europa, avui serà un acte també alegre però molt més reivindicatiu. Allà ens van rebre amb indiferència, a Madrid preveiem més hostilitat". 

I tan bon punt baixen de l'autocar, la primera en la frente. Des de l'altra banda de la tanca del parc del Retiro, un passejant -curiosament amb anorac groc- els crida "Fuera". Un runner se li suma amb un "Viva España". El cert, però és que, si més no de moment, les mostres de rebuig han estat anecdòtiques. La resta, o indiferència o comentaris amb la boca petita del tipus "Parece que hay concentración de algo..." i l'altre que li respon "sí, de catalanes". Les instruccions dels dirigents de l'ANC han estat clares: "no entrem al seu joc, és el que volen". 

Els voluntaris desprenen una aura de tranquil·litat. "Ens hem professionalitzat, ho va explicar Trapero al Suprem, potser aquí no hi estan acostumats, però sabem què hem de fer, el que fem sempre". 

manifestacio madrid 16-m - estatua franco aparador - sergi alcazar

Una estatueta de Franco, de record per 130€

Per cert que aquells qui avui vulguin endur-se un record de Madrid, sàpiguen que el recorregut de la manifestació passa pel davant d'una botiga toledana amb un aparador que faria les delícies de VOX, hi exposen l'estatueta de plom de Franco. La venen pel mòdic preu de 130€. Una ganga.