L'usuari de Rodalies Ferran Giol ha denunciat a través de twitter la situació que va viure ahir a la tarda. Viatjava cap a Manresa i, abans de la parada Sabadell Nord, va gravar com la porta del vagó on anava estava totalment oberta amb el tren en marxa. La situació de perill que pot comportar una anomalia com aquesta va fer que gravés el que va viure i ho publiqués i mencionés el servei d'aquests trens. 

 

Rodalies va respondre: "Bona tarda, ens pots indicar una estació, hora de pas i destinació per comunicar-ho?". Precisament, Giol va respondre amb ironia: "Com diu megafonia, Sabadell Nord cap a les 16:01, destí Manresa". Rodalies va tornar a escriure amb un: "Gràcies per ampliar la informació. Ho comuniquem". I fins aquí, l'interrogant segueix obert i de moment, ha quedat en l'anècdota recollida a les xarxes socials. Malgrat tot, la imatge ha impactat a molts i el vídeo ja suma més de 15.000 reproduccions.

En Ferran explica que van ser els mateixos usuaris que van aconseguir aturar el perill quan, altres usuaris, li preguntaven el per què no ho va comunicat aleshores als responsables del tren: "L'aparell d'alarma situat al costat d'una porta oberta amb una corrent d'aire capaç de xuclar-te? Quan ha parat el tren a la següent estació una passatgera l'ha aconseguit tancar. Però és responsabilitat del maquinista no engegar si totes les portes no estan tancades". Si ens fixem en la imatge, la llum d'emergència que indica que una porta no està tancada va saltar i tota l'estona donava l'avís amb llum vermella. 

Bolets en un vagó

Les anomalies que qüestionen la seguretat o la higiene d'aquest servei s'han repetit darrerament. El passat mes d'octubre, una usuària que viatjava en un tren de la línia R1 en direcció a Arenys de Mar es va trobar una sorpresa al seu vagó: al sostre del comboi, va veure tres bolets. La usuària es preguntava si aquests trens "no passen inspeccions de Sanitat". Des de Rodalies, també van demanar a la usuària que indiqués l'estació de pas, hora i destinació per poder traslladar aquesta queixa "al departament encarregat". Alguns internautes van aprofitar per fer algunes bromes, com per exemple "es confirma que aquesta temporada hi haurà bolets per parar un tren" o "ara entenc per què ens fan portar mascareta".

tuit setas tren rodalies

L'estat de Rodalies

Precisament, aquesta setmana, la Cambra de Comerç de Barcelona ha instat a la Generalitat i a l' Estat al “traspàs íntegre” de Rodalies a Catalunya, ampliant el pla inversor per millorar la qualitat del servei. Rodalies és al centre dels objectius del Govern i ha protagonitzat bona part dels debats entre les administracions, mentre Renfe sempre defensa que és la companyia que està en les millors condicions per mantenir els contractes amb la Generalitat, però amb un pla inversor adequat.

"Perquè el canvi de titularitat sigui eficaç, la Generalitat ha de poder exercir la seva potestat de decisió sobre qui ha d'operar i amb quins estàndards de qualitat, i l'Administració central ha de garantir que Adif executi la inversió prevista al nou pla de Rodalies fins al 2030" ", considera la Cambra. Segons càlculs de la Generalitat, només es va executar un 14% dels 4.000 milions d'euros promesos des del 2008 fins el 2015.

Fotografia de portada: imatge de recurs de les vies