El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha aprofitat els seus cinc minuts de paraula al debat d'investidura per llançar una bateria de preguntes incòmodes al candidat del PP, Mariano Rajoy.

"Per què Carme Forcadell pot acabar en un jutjat després de complir amb un mandat democràtic i Fernández Díaz potser a l'ambaixada del Vaticà després de conspirar des del seu despatx?", ha començat.

"Per què Santi Vidal no pot tornar a ser jutge per dir que és independentista i el senyor De Alfonso pot tornar a ser-ho després de dir allò de 'ens hem carregat la sanitat'?", ha afegit.

"Per què en un Estat amb un 32% de pobresa infantil vostès i el front nacional taronja, Ciutadans, consideren que el problema de la infància i el sistema educatiu és que els nens estudien català a Catalunya? Els nens catalans parlen dos idiomes, català i castellà, amb la qual cosa parlen un més que vostè. Per què han de deixar de fer-ho?"

"Com poden dir que s’exclou, persegueix i amenaça els castellanoparlants en un país on la cap de l’oposició és de Jerez i arribada a Catalunya fa vuit anys?". Més d'una vintena de preguntes ha plantejat Rufián a Rajoy.

Però també n'ha tingut per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i per al líder de Podemos, Pablo Iglesias, a qui ha convidat a imaginar "un país amb un PP residual" per afegir-hi que aquest país, ja existeix: "És Catalunya".