Abans s'agafa un mentider que un coix. Això diu la dita i això és el que li podria haver passat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En la seva compareixença davant l'Audiència Nacional, el cap de l'Executiu va negar saber quin va ser el cost de la campanya del PP de les eleccions generals del 2000, una campanya que —per cert— va dirigir ell com a màxim responsable. El més curiós és que Rajoy sí que semblava conèixer aquestes xifres poc abans de les esmentades eleccions, com ara ha demostrat un vídeo.

En el vídeo es pot apreciar que l'actual president del govern espanyol sabia perfectament el cost global de la campanya i fins i tot va voler compartir-lo amb els periodistes en una roda de premsa de presentació de la campanya dels populars del 2000, després de la qual José María Aznar va obtenir una àmplia majoria al Congrés dels Diputats.

En les seves declaracions, ara recuperades, Rajoy afirma que el cost total de la campanya en publicitat és de 1.900 milions de pessetes, a només 50 milions del límit legal; mentre que la tramesa de paperetes i propaganda electoral assoleix els 900 milions.

Rajoy fins i tot arriba a matisar d'on provenen els ingressos. Segons comptava llavors, el 30% provenia d'un avançament electoral ja previst per la llei i el 70% restant de crèdits bancaris amb diverses entitats.

Contradicció

En el judici, en canvi, el president va assegurar no saber allò que costava la campanya electoral del PP de l'any 2000. "La part econòmica, no la coneix el director de campanya?", li va preguntar l'acusació dimecres passat a l'Audiència Nacional, el que Rajoy li va contestar: "En absolut. El pressupost l'elaboren els serveis econòmics i quan s'acaba la campanya donen comptes al Comitè Executiu. El director de campanya es dedica únicament i exclusivament a la política". Això va dir, encara que sembla que l'hemeroteca podria desmentir-lo.

Assegut a la cadira, en qualitat de testimoni, Rajoy va repetir una vegada i una altra que ell no sabia absolutament res dels costos de la campanya, ja que no li competia. "El director de campanya es dedica únicament i exclusivament a la part política: valoració dels resultats, balanç, conseqüències polítiques, o no", apuntava. Llavors, com podia conèixer els costos de la campanya el 2000?