Només uns minuts després de la declaració d'independència, el Ministeri d'Exteriors ha publicat un vídeo en anglès a les xarxes socials en què reivindica els llaços entre Catalunya i Espanya i en què es qualifica Espanya com un Estat "democràtic" i "social", justament el que se sostenia en la declaració d'independència aprovada pel Parlament aquest migdia.

En el vídeo, s'explica que Espanya és un Estat social i democràtic de Dret, que té entre els seus principis la justícia, la igualtat i el pluralisme polític i que és un país "obert i divers" que consta de 17 comunitats i dues ciutats autònomes amb governs autonòmics.

Tot seguit, passa a explicar com s'ha viscut a Catalunya "els últims 40 anys", recalcant que als seus carrers es parla castellà i català, perquè els dos són idiomes oficials, i que poden veure's tant "edificis modernistes" —amb imatge de la Sagrada Família— com obres de grans pintors o tradicions com els castellers.

Tot això, afegeix, ha estat possible sota la llei catalana, particularment l'Estatut d'Autonomia. "No és només la llei catalana, és la nostra vida", prossegueix, abans d'afegir que l'Estatut un dels nivells d'autogovern més alts d'Europa.