El mitjà kurd Rudaw ha publicat un vídeo que pretén explicar la situació de Catalunya un mes i mig abans del referèndum de l’1-O. El vídeo porta el títol 'Kurdistan’s brothers in independence: Catalans', i pretén mostrar el vincle entre ambdós pobles, que comparteixen la voluntat d’independència i d’emprar el dret d’autodeterminació.

Rudaw és el grup de mitjans més important del Kurdistan iraquià, està afilat al Partit Democràtic del Kurdistan (KDP) i publica en kurd, anglès, àrab i turc. La xarxa de mitjans de Rudaw ha estat prohibida al Kurdistan sirià a causa de les seves notícies partidistes.

En el vídeo apareix la diputada de Ciutadans Sonia Sierra, que afirma que està contenta que els pobles del Kurdistan i Catalunya siguin amics, però a la vegada afirma que no vol parlar de referèndums perquè considera que “la política internacional és molt complicada”. També hi intervenen el diputat d’ERC Oriol Amorós i el diputat de la CUP Quim Arrufat, conegut per la seva llarga relació d’amistat i solidaritat amb el poble kurd.

Amorós explica perquè els pobles tenen dret a decidir el seu futur i i deixa una pregunta a l'aire: “Quin tipus de dictadures boges tenim encara en ple segle XXI?”

Per la seva banda, Arrufat recorda la importància del referèndum kurd pels catalans, ja que “el reconeixement del resultat per part de les potències internacionals pot afavorir els catalans”.

El referèndum kurd es realitzarà el dia 25 de setembre, 6 dies abans que el referèndum català, i la situació actual d’amenaça per part dels estats veïns fa que tinguin molts punts en comú. De fet, el passat mes de maig el ministre d’exteriors dels Kurdistan Falah Mustafa va reunir-se amb la Conselleria d’Afers Exteriors del Govern català per parlar de l’establiment de relacions bilaterals entre Catalunya i el Kurdistan.