El cap del departament d'Afers Exteriors de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, Falah Mustafa Bakir, ha visitat avui el CIDOB de Barcelona i ha parlat del referèndum que encara la seva regió per independitzar-se de l'Iraq. Segons ha explicat Bakir, "l'Iraq és un estat fallit", raó per la qual volen tenir el seu propi estat. "Les divisions han de ser voluntàries. Per evitar problemes volem presentar la independència com una solució i no com un problema". El màxim responsable d'Afers Exteriors explica el següent: "L'any 2003 ja vam provar de crear un poder plural i federal, però les parts no ho van voler". El màxim responsable d'Afers Exteriors de la regió no s'ha volgut pronunciar sobre el referèndum que també té pendent Catalunya.

Jo sóc responsable del Kurdistan. Esperem crear un diàleg seriós amb Bagdad des que l'Estat iraquià és un estat fallit i hem estat incapaços de conviure al país, provem de ser bons veïns, funcionarà. Ho hem vist en la història. El meu president sempre diu que ninguna unió coercitiva sobreviurà. Les divisions i les unitats han de ser voluntàries. Vam voler unitat com a part d'un govern federal i plural l'any 2003, però no va funcionar perquè els nostres companys no ho van voler. És un sistema fallit, l'Iraq és un Estat fallit avui en dia. Per evitar problemes volem presentar la independència com una solució i no com un problema.

Nosaltres hem tingut un passat tràgic, hem estat discriminats, oprimits i refugiats. Estem lluitant pels nostres drets, la igualtat, la justícia i un futur millor. Creiem que ens ha arribat el moment de fer un referèndum perquè la gent del Kurdistan tinguin l'oportunitat d'exercir el seu dret a l'autodeterminació i diguin el que creguin: Voleu un Kurdistan independent? Sí o no. Mireu la història de l'Orient Mitjà, aquesta història de persecució no pot continuar així per sempre més. La nostra gent mereix tenir un Estat propi i ho volem aconseguir de forma pacífica mitjançant el diàleg amb Bagdad.  

El mandatari també ha volgut posar de manifest la llibertat del poble kurd en matèria de religió o en drets de la dona en una societat musulmana. Bakir ha criticat que existeixin lleis que prohibeixin l'alcohol: "Si volen beure, que ho facin". El mateix ha volgut exportar al tema de la indumentària de la dona. Ha afirmat el següent: "Volem ser lliures de les restriccions religioses, volem ser plurals i democràtics, i que es respecti la nostra identitat".

Relacions amb Turquia

Sobre les relacions amb el Kurdistan turc i Turquia, ha ressaltat que desitja tenir bones relacions amb els dos bàndols. Segons ha indicat, “El procés de pau a Turquia era un gran pas. Turquia és un gran aliat i part de la OTAN”. Segons ha afirmat, “no volem decidir entre els uns o els altres. Volem estar amb els dos. No volem que les bones relacions amb els govern impliquin males relacions amb els kurds d’aquelles zones”. 

Bakir ha destacat que amb Turquia existeix una bona cooperació en matèria econòmica i d’energia, i ha ressaltat que tot i poder “tenir desacords, els volem per cooperar”. Així i tot, també ha afirmat que “tinguis bones o males relacions, has de sobreviure”.

Per al Kurdistan iraquià, “la geografia és l’enemic número u”, ja que fa frontera amb països com Turquia, Síria, l’Iraq i l’Iran. El responsable d’Afers Exteriors ha fet una crida a la comunitat internacional per ajudar a assolir un bon govern al Kurdistan.

El problema del Daesh

Mustafa Bakir ha elogiat el paper dels peshmerga, les milícies iraquianes kurdes, a l’hora d’expulsar i fer retrocedir els terroristes de l’Estat Islàmic. També ha destacat que “si la gent té un futur tindrà una visió positiva del món”. També s’ha mostrat clar a l’hora d’afirmar que es tracta d’un problema intern de l’Islam, i com a tal, “ha de ser combatut per països islàmics”.