El dos de novembre de 2017, Oriol Junqueras marxava de Sant Vicenç dels Horts per anar a declarar a l'Audiència Nacional pel referèndum de l'1-O, i ja no hi va poder tornar. Un any després, ho ha pogut fer, encara que hagi estat només virtualment.

El líder dels republicans i candidat al Parlament Europeu ha pogut intervenir per videoconferència des de la presó de Soto del Real en un acte electoral celebrat en aquesta població del Baix Llobregat, on ha viscut la major part de la seva vida i d'on ha estat alcalde. 

El retrobament ha estat especialment emotiu no només perquè l'acte es feia al seu poble, sinó també perquè hi havia presents els seus fills i la seva dona

Junqueras, que ha sortit acompanyat de Raül Romeva, ha pogut veure als seus familiars a través de la pantalla que connectava la plaça amb la presó, i els ha pogut saludar. Amb una veu visiblement emocionada, ha volgut demanar als vicentins que els cuidin.

Tant Junqueras com Romeva s'han mostrat contents i il·lusionats de poder participar en aquest acte, però han defensat que estarien "millor" si poguessin estar-hi en llibertat. "La nostra màxima il·lusió és el dia que tornarem a trobar-nos i puguem passejar per Sant Vicenç amb la Maite Aymerich com a alcaldessa, i amb l’Ernest Maragall com a alcalde de Barcelona", ha exclamat el president d'ERC.

Romeva, que aquest divendres ja va poder intervenir per primer cop a la seva ciutat, Sant Cugat, també ha defensat que segueixen "convençuts i decidits a continuar caminant per aquest camí republicà que ens ha portat més lluny que mai".

A l'acte, també hi ha intervingut l'alcaldable Ernest Maragall que ha denunciat amb contundència la situació d'empresonament dels seus companys. "Estic tip de veure’ls a Soto del Real. Il·lustra la vergonya i la repressió a què ens volen sotmetre. El primer pas per la seva llibertat és guanyar, a Barcelona, a Sant Vicenç i a Europa. Hem de guanyar per alliberar! És el nostre compromís!", ha exclamat.