Tot per un "culet" de l'ampolleta. El conseller de Sanitat andalús, Jesús Aguirre, ha protagonitzat unes explicacions esperpèntiques, quan ha hagut de donar explicacions davant el Parlament perquè s'han malbaratat al voltant del 20% de les dosis de la vacuna de Pfizer, perquè les xeringues no eren les adequades. Tot ha transcendit per la denúncia del sindicat d'infermeria Satse.

Segons Aguirre, el problema ha estat només "un culet" que quedava a l'ampolleta de la vacuna, i que no s'aprofitava. Ha explicat que la Junta d'Andalusia va comprar 25 milions de xeringues de forma preventiva, preparant-se per quan arribessin els primers lots de vacunes. Però després no s'acoblaven bé. Les xeringues tenien "un dèficit de la dosi de 0,1 mil·lilitres que hem perdut en les primeres dosis que rebíem per poder administrar la sisena dosi", ha explicat. Cada ampolleta de Pfizer permet administrar 6 dosis, però les xeringues que usa la Junta només permeten injectar-ne 5. "Quedava un culet que no aprofitàvem, però ara ho estem aconseguint, i suposa un 20% més de vacunació", ha detallat.

Segons el prospecte actual de la farmacèutica, validat per l'Agència Europea del Medicament, per extreure el màxim de la vacuna s'han d'utilitzar unes xeringues "de volum molt baix", amb un espai petit entre l'agulla i l'èmbol.

Aguirre ha explicat que la conselleria ha començat a comprar noves xeringues d'1 mil·lilitres, graduades a 0,1 mil·lilitres,i que són com les que utilitzen les persones diabètiques.

El conseller ha demanat als andalusos que "de manera solidària i voluntària" es quedin a casa a partir de les vuit del vespre, després que el govern espanyol ha rebutjat de moment avançar el toc de queda a aquesta hora, tal com sol·licita la comunitat autònoma.

El responsable de Salut ha recordat que Andalusia ha registrat en les últimes 24 hores 7.409 positius, la xifra més alta des que va començar la pandèmia, i han mort 54 persones per Covid-19.

Ha advertit que "si les dues anteriors van ser onades, aquesta pot ser un tsunami" i ha augurat que aquesta situació "durarà", per la qual cosa ha demanat als andalusos que tinguin "la precaució més gran possible". Ha subratllat que "aquest volum només es pot aturar actuant tots de forma conjunta".