"Sóc el màxim responsable" de la consulta celebrada el 9-N del 2014 que preguntava als catalans si volien que Catalunya fos un Estat i, en cas que fos afirmatiu, si aquest Estat havia de ser independent. Així s'exposava l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, el passat 15 d'octubre quan va anar a declarar per aquesta causa. Avui, el digital Vozpópuli fa públiques en forma de vídeo les declaracions de Mas.

Va declarar durant una hora i vint minuts imputat per un delicte de desobediència i es va declarar com el "màxim responsable" que quasi dos milions de catalans fossin a votar... 

...i es va proclamar com l'impulsor del 9-N. 

També va recordar com dos dies abans, el 7 de novembre, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, havia dit que si el dia de la consulta la Generalitat no s'implicava en aquest procés de participació, que "no passava res". Un dia més tard, el dia 8, Mariano Rajoy va dir que "això no és un referèndum, ni una consulta, ni res que se li assembli i que no té cap efecte". "Jo tampoc vaig actuar", es defensava.

Mas es va negar aquell dia a respondre davant la fiscalia i avui continua sent investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.