El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà ha demostrat aquest dimarts que el català està discriminat a la Cambra Baixa espanyola davant de la proposició de llei de Ciutadans que reclama que les llengües cooficials, català, euskera i gallec, no siguin un mèrit per accedir a feines públiques.

Per fer-ho, Tardà ha iniciat el seu parlament en català, recordant al diputat Toni Cantó, qui ha defensat la proposta de Cs, que a Bèlgica és un exemple de modernitat a nivell lingüístic perquè els seus ministres, independentment del seu origen usen la traducció simultània entre el francés i el flamenc per "demostrar que viuen en un estat plurinacional i plurilingüístic.

Alhora, Tardà també ha recordat que a Suïssa la llengua romanx és considerada com una llengua oficial tot i tenir només 35.000 parlants. En aquest punt, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha detingut el discurs de Tardà per exigir-li que usés "la llengua que entenen tots els espanyols", el castellà. 

Tardà, que ha reprès el seu discurs en castellà, ha preguntat a Cantó on estava la igualtat lingüística al Congrés i li ha recordat que a les Corts Valencianes, tothom qui vulgui pot parlar en castellà o català, de fet, Tardà ha anat més lluny assegurant que seria una "aberració" que algú prohibís usar el castellà al parlament valencià. En canvi, al Congrés, les llengües cooficials estan vetades i s'exigeix que tothom parli el castellà. 

El castellà ha desaparegut a "zones" com Catalunya

El diputat de Ciutadans, el valencià Toni Cantó, ha defensat, en castellà, la proposta de llei de Cs assegurant que el castellà ha "desaparegut" a "zones" com Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, el País Basc o Galícia.