La cadena franco-alemanya Arte ha sentenciat que amb la incorporació del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín al ple del Parlament europeu, que aquesta setmana se celebra a Estrasburg, "el trencacloscles català" ha entrat definitivament a la UE.

"Prendran possessió de l'escó? No ho faran? És la pregunta que es feia per 3 diputats catalans que van sortir escollits a les eleccions europees, però que van ser condemnats per la Justícia espanyola per la seva participació a la declaració unilateral d'independència de Catalunya l'octubre del 2017. La Justicia europea ha decidit a favor seu, però només dos dels diputats han pogut fer oficialment la seva entrada al Parlament", ha indicat.

El reportatge recull imatges de l'entrada de Puigdemont i Comín al legislatiu comunitari. "Per a nosaltres és recórrer uns metres, però per a la lluita de Catalunya per l'autodeterminació, per la llibertat, és una gran passa. També ho és per a la democràcia a la UE", apunta el conseller.

El programa també recull les declaracions de Puigdemont, reclamant que el vicepresident Oriol Junqueras també hauria d'estar assegut al seu escó. "Ha arribat l'hora que la UE es comprometi per trobar una solució", indica. 

El president Quim Torra demana en unes altres declaracions al govern espanyol que alliberi Junqueras i que respecti la decisió del Tribunal de Justícia europeu.  

Segons Arte, aquesta situació complicada "avergonyeix" Madrid fins al punt que eurodiputats espanyols es neguen a fer declaracions sobre la qüestió.