L'expresident del PP a Catalunya i cofundador de Vox, Alejo Vidal-Quadras, ha reaparegut en un acte de la Fundació NEOS a l'auditori de Mútua Madrilenya, sota el nom 'El camí suïcida cap a l'autodeterminació'. És el primer cop que s'ha pogut veure el polític després de l'atemptat que va patir el passat 9 de novembre, en el qual li van disparar a la cara. La seva intervenció ha estat a través d'un vídeo, on no se li veuen seqüeles físiques, però amb clara dificultat per parlar, i ha agraït totes les mostres de suport que ha rebut, i ha aprofitat per qualificar l'atac "d'atemptat terrorista". Vidal-Quadras ha aprofitat la seva intervenció per advertir que Espanya travessa un moment difícil de la seva història "on l'existència mateixa de la nació està en perill". En el vídeo, de 2 minuts i mig, ha destacat el paper "essencial" que tenen les entitats civils en la "defensa de la democràcia, la llibertat i l'imperi de la llei". En aquest sentit, els ha encoratjat a seguir amb la seva taca i "espero que no passi molt de temps fins que pugui incorporar-me a la vostra tasca". 

En l'acte també estaven presents l'exministre i president de Neos, Jaime Mayor Oreja, l'ambaixador d'Espanya, José Cuenca, la cofundadora d'UPyD, Rosa Díez, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga i el filòsof Fernando Savater. 

Atemptat a Vidal-Quadras 

El passat 9 de novembre Vidal-Quadras va patir un atac quan sortia d'una l'església propera a la seva casa. L'atemptat es va produir al migdia del passat 9 de novembre, el polític sortia de missa i anava caminant pel carrer quan un individu, amb un casc per ocultar la seva identitat, es va apropar a ell de cara i li va disparar un tret a la cara. La bala li va sortir neta per la mandíbula, sense provocar-li lesions al cap. El pistoler va pujar en una motocicleta conduïda per una altra persona i va fugir circulant contra direcció pel carrer d'Hermosilla. Cinc dies després de l'atac, que la víctima va vincular amb una organització relacionada amb el règim iranià, el jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge va assumir la investigació en estimar que podria tractar-se d'un delicte de temptativa d'assassinat de naturalesa terrorista. Vidal Quadras, de 78 anys, va rebre l'alta dues setmanes després de l'intent d'assassinat, i d'haver-se sotmès a una operació per la doble fractura mandibular provocada pel tret. 

Tot just fa 1 setmana, la Policia de Colòmbia va detenir a la frontera un dels presumptes autors de l'atemptat, un ciutadà veneçolà amb una ordre de cerca internacional. Segons van apuntar fonts policials, el detingut és G. O. Figuera, sobre el qual pesava una ordre de cerca per un delicte de terrorisme a Espanya. L'Audiència Nacional va enviar a presó per temptativa d'assassinat terrorista a un detingut a Lanjarón (Granada) i va deixar en llibertat amb mesures cautelars a la seva parella, d'origen britànic, i a un tercer detingut en Fuengirola (Màlaga). Les perquisicions es van dirigir llavors a donar amb el parador de l'autor del tret en un carrer de Madrid el passat 9 de novembre, Mehrez Ayari, de 37 anys, un francès d'origen tunisià amb múltiples antecedents a França, el seu país de residència, que el dia de l'atac va cobrir la seva cara amb el casc d'una moto. La investigació assenyalava indiciàriament la implicació d'almenys altres dues persones més, entre elles el veneçolà detingut quan tractava d'entrar a Colòmbia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!