El diari suís Luzerner, editat a Lucerna, ha advertit que la decisió de la comissió del Parlament Europeu de tirar endavant el suplicatori contra Calres Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín ha estat una "victòria d'etapa" per a Espanya, però l'ha advertit que té problemes "molt més urgents" que aconseguir aquestes extradicions.

Segons el Luzerner, el que hauria de preocupar Espanya seriosament és que s'han consolidat "forts moviments independentistes", com van certificar les eleccions catalanes; té empantanegada la situació de "l'exrei corrupte" Joan Carles I, i manté una polèmica llei mordassa que "està causant problemes dins del govern".

"La justícia espanyola es congratula de la victòria d'etapa contra el seu adversari polític indesitjat. Però el país té uns altres problemes totalment diferents en aquest moment. Quan fa 40 anys de l'intent de cop d'Estat de la Guàrdia Civil, Espanya és en una cruïlla política", insisteix. I ningú no ho té com a prioritat.

Luzerner

 

"Victòria per a Madrid: El líder independentista Carles Puigdemont s'enfronta a la deportació, però Espanya té problemes molt més urgents", titula Luzerner

Luzerner creu que són 4 els problemes que li estan apareixent a Espanya, i als quals hauria de dedicar tota la seva atenció:

- Tensió independentista creixent: Recorda que no només els independentistes han guanyat les eleccions catalanes, sinó que 6 partits independentistes catalans, bascos i gallecs al Congrés han qüestionat la Constitució espanyola i afirmen que "és la base de la repressió estatal, la desigualtat, la manca de justícia, la corrupció i la supressió de les llibertats".

- La família reial en el punt de mira: El diari apunta que després de la fugida de Joan Carles I als Emirats Àrabs, ara el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, ja "posa en dubte obertament que la monarquia parlamentària sigui el model d'Estat adequat per a Espanya de cara al futur".

- Detenció d'artistes crítics: Insisteix que la detenció del raper Pablo Hasél "no deixa reposar Espanya", i que les protestes s'han estès més d'una setmana. Recorda que el raper ha estat condemnat a 2 anys i mig de presó "perquè, entre d'altres coses, va insultar sa majestat".

- Estricta llei mordassa: "El president Pedro Sánchez havia anunciat reformes", però per ara no s'han concretat. Subratlla que és un llei apareguda el 2015 per actuar contra ETA, però que se segueix aplicant. I que està dividint el govern del PSOE i Unidas Podemos.

Luzerner s'arriba a preguntar si "corre perill la democràcia a Espanya". Pregunta a un politòleg de la Universitat de Comillas de Madrid, Carlos Rico, i aquest ho relativitza com és habitual a la capital espanyola: "Cap democràcia del món és perfecta".