Eufòria desfermada a la seu electoral d’ERC, a l’Estació del Nord de Barcelona, després de guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya i obtenir un resultat històric. Mai abans un partit independentista havia guanyat aquests comicis i, a més, els republicans ho ha fet amb molta força. ERC partia de 9 diputats i n’han guanyat sis més, situant-se ara en 15 i arribant al milió de vots.

En la valoració posterior a l'escrutini, els dirigents republicans s'han felicitat d'haver guanyat les eleccions als "carcellers", han assegurat que el resultat és un aval al projecte independentista i han avisat a Pedro Sánchez que arriba el moment "d’obrir un diàleg i una negociació" i que l'única opció és "un referèndum d’autodeterminació a Catalunya". "Escolta Espanya, Catalunya és republicana", han advertit en aquest sentit.

El primer a parlar ha estat el número dos de la candidatura, Gabriel Rufián, que ha volgut tenir un record pels presos polítics i els ha felicitat perquè, diu, "heu guanyat aquestes generals als vostres carcellers". "Catalunya no només no desperta el feixisme, sinó que el combat i el destrueix", ha exclamat. Rufián ha pujat a l'escenari instal·lat a l'estació del Nord acompanyat de la plana major d'ERC, que han seguit allà la nit electoral. Qui no hi ha pogut ser, per raons evidents, han estat els presos.

ERC Nit electoral Celebracio Marta Rovira eleccions generals 2019 SergiAlcàzar05

El candidat al Congrés i president del partit, Oriol Junqueras, així com el candidat al Senat, Raül Romeva, han hagut de seguir el recompte electoral sols, a la seva cel·la de Soto del Real, i sense contacte amb l’exterior. Tot i això, poc abans de les vuit del vespre han pogut trucar a l'Estació del Nord i parlar amb els seus companys de partit. Qui no hi ha estat presencialment, però sí que ha estat connectada amb la seu de Barcelona és la secretària general del partit, Marta Rovira

"És hora d'obrir un diàleg i una negociació"

A través d'una videoconferència, des de l'exili a Ginebra, Rovira ha considerat que els resultats avalen el projecte independentista i ha avisat al govern espanyol: "que en prenguin nota!". Per la secretària general del partit, "les urnes anaven de legitimar la república i ho hem tornat a fer. Tenim un mandat sobre la taula". Rovira també ha celebrat l'acord amb Sobiranistes, que assegura que els ha fet guanyadors, i ha defensat que l"’independentisme creix quan no es debat entre ells i quan busca sumar en la diversitat i explora en les seves fronteres".

De forma similar s'ha expressat el vicepresident del Govern i president adjunt d'ERC, Pere Aragonès, que ha avisat al president Pedro Sánchez que és "hora d'obrir un diàleg i una negociació" i ha advertit que "l'única opció és un referèndum d'autodeterminació a Catalunya". "És hora de seure a la taula i tenim la cadira a punt per Oriol Junqueras", ha afegit, reclamant també la seva llibertat i el retorn dels exiliats. 

EN Seu electoral ERC - Sergi Alcàzar

Els republicans, que també han guanyat en vots a la ciutat de Barcelona, han pronosticat una victòria d'Ernest Maragall també a les eleccions municipals del mes que ve. Ha estat aleshores quan Maragall ha pres la paraula i ha llençat dues proclames: "Escolta Espanya, Catalunya és republicana! Escolta Madrid, Barcelona és republicana!".

Victòria a Barcelona ciutat i a tres províncies

Els republicans han guanyat a Tarragona, Lleida i Girona, mentre que a BCN ha passat per davant el PSC per només un escó. Tot i això, els republicans han crescut a totes les demarcacions. A Barcelona passen de 5 a 8 escons, i en guanyen un a cadascuna de les altres demarcacions: a Girona passen de 2 a 3, i a Tarragona i Lleida d'1 a 2. El 2016 els republicans ja van aconseguir ser primera força a Lleida i Girona, mentre que a Barcelona i Tarragona van passar-los per davant els comuns. Aquest cop, Tarragona també s'ha tenyit de groc i a Barcelona ha quedat molt més a prop.

A més, els republicans han guanyat en punts estratègics, com a la ciutat de Barcelona, tot i que molt frec a frec amb el PSC, i han tingut un augment significatiu de vots en ciutats metropolitanes com Badalona (+5%), l'Hospitalet de Llobregat (+5%) o Sabadell (+6%). 

Dels 15 diputats d'ERC, a Barcelona han obtingut escó Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, Joan Josep Nuet, Carolina Telechea, Maria das Graças Carvalho, Gerard Gómez del Moral, Marta Rosique i Joan Capdevila. A Girona ha obtingut escó la germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montse Bassa, que liderava la candidatura, seguida de Joan Margall i Laia Cañigueral. A Lleida han aconseguit representació Xavier Eritja i Inés Granollers, mentre que a Tarragona els escons han estat per Jordi Salvador i Norma Pujol. 

ERC Nit electoral Celebracio Rufian Torrent Tarda Aragones Maragall Telechea eleccions generals 2019 SergiAlcàzar05

La participació a Catalunya ha estat històrica i ha superat el 78%, el que suposa 15 punts més que en les anteriors eleccions. Fonts republicanes consideren que l’augment de la participació els pot haver beneficiat, ja que creuen que s’ha mobilitzat part de l’independentisme que abans no participava en les eleccions espanyoles. De fet, les dades, així ho demostrarien, ja que el nombre de votants ha augmentat especialment en comarques de tendència més independentista com Osona o el Bages.​

Els republicans han escollit l’estació de Nord per passar la nit electoral, el mateix emplaçament que van utilitzar en les eleccions catalanes del 21-D de 2017, encara que en aquella ocasió no els va portar sort i els resultats no van ser els esperats. A qui sí que els va funcionar va ser als comuns, que van celebrar aquí les victòries electorals al Congrés de 2015 i 2016. Aquest cop, també ha portat sort a ERC.