La consellera d'Afers Exteriors, Victòria Alsina, ha explicat avui al cos consular de Barcelona, els dubtes que hi ha sobre l'actitud del CNI espanyol en els atemptats de Barcelona i Cambrils, on van morir 16 persones, molts d'ells estrangers. "He aprofitat la trobada per explicar-los que exigim anar fins al fons de la qüestió del 17-A i que s'assumeixin responsabilitats", ha indicat.

Alsina s'ha fet ressò d'aquesta manera de les declaracions de l'excomissari Villarejo, en el sentit que el CNI va estar involucrat en el 17-A perquè volia "espantar Catalunya davant l'1-O però se'ls en va anar de les mans".

La consellera s'ha compromès a mantenir informats els cònsols de qualsevol novetat que es produeixi i s'ha posat a la seva disposició. "No es pot polititzar el dolor del terrorisme", ha advertit, al·ludint als interessos per tapar aquesta qüestió. Barcelona és la tercera ciutat del món -no capital d'Estat- en nombre de consolats, només per darrere de Nova York i Hong Kong.

Victoria Alsina

Alsina ha fet les declaracions en una compareixença telemàtica conjunta amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per presentar al cos consular els pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Giró els ha recordat la importància que els comptes siguin vigents des de principis d’any, remarcant que permet al Govern activar totes les seves polítiques des del primer moment i aprofitar al màxim uns pressupostos pensats per reactivar Catalunya tant en l'àmbit social com econòmic. Alhora, el conseller ha recordat que els nous comptes també ajudaran a fer front tant a les conseqüències de la pandèmia com als reptes del context econòmic marcat per la inflació, l’encariment del preu de l’energia o l’escassetat de components electrònics. “Un instrument, en definitiva, per afavorir la reactivació i posar a l’abast recursos i facilitats per minimitzar les incerteses”, ha resumit Giró.

El màxim responsable de les finances del Govern també els ha exposat les previsions macroeconòmiques del país, així com els reptes i oportunitats que impliquen els fons europeus Next Generation per a Catalunya. En aquest sentit, el conseller Giró ha lamentat el centralisme amb què es gestionen, ja que “venen assignats des del govern espanyol, amb poc temps per implementar-los i sense tenir compte les singularitats de Catalunya i els sectors productius propis” motiu pel qual ha insistit a reclamar-ne la cogestió “perquè estem convençuts que en trauríem més profit”.

Malgrat això, Giró ha assegurat que el Govern està compromès a “governar de manera eficaç i eficient per tal que aquests elements que limiten la gestió no en condicionin l’execució eficaç”, i ha recordat que, amb aquest objectiu, s’han activat des de la Secretaria d’Acció Econòmica i Fons Europeus personal i eines d’assessorament i suport a les empreses del país per ajudar-les a optar-hi.