Israel ha firmat aquest dimarts amb els Emirats Àrabs Units (EAU) i amb Bahrain sengles acords per establir relacions diplomàtiques amb aquests països àrabs, en una històrica cerimònia en la Casa Blanca al costat del president nord-americà, Donald Trump.

En la firma dels anomenats Acords d'Abraham ha participat el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, el ministre d'Exteriors d'Emirats, Abdulá bin Zayed al Nahyan; i el titular d'Exteriors de Bahrain, Abdulatif bin Rashid al Zayani.

Trump també ha rubricat els pactes en qualitat de mediador, i ha presumit que els pactes marquen la primera vegada en 26 anys que Israel signa un acord diplomàtic amb un país àrab, després de pronosticar que aviat hi haurà pactes entre el Govern israelià i almenys "cinc països" més.

Els pactes formalitzen la decisió d'Israel i Emirats d'establir relacions diplomàtiques, anunciada el passat 13 d'agost, i normalitzen també els llaços entre el Govern israelià i Bahrain, que van revelar el seu acord divendres passat.

Emirats i Bahrain es converteixen així en el tercer i quart país àrab, respectivament, que estableix relacions diplomàtiques amb Israel, després d'Egipte (1979) i Jordània (1994).

Incloure a altres Estats àrabs

Netanyahu ha augurat, just abans de la signatura que la "pau" amb aquests dos emirats del Golf Pèrsic, que "eventualment s'expandirà per a incloure a altres Estats àrabs i al final acabar amb el conflicte àrab-israelià d'una vegada per sempre".

El ministre d'Exteriors d'Unió dels Emirats Àrabs (EAU), Abdulá bin Zayed al Nahyan, s'ha referit també al conflicte entre Israel i els palestins, que durant dècades ha enfrontat al Govern israelià amb els seus veïns àrabs. "Aquest acord ens permetrà continuar defensant al poble palestí i fer realitat la seva esperança d'un Estat independent dins d'una regió estable i pròspera", va assegurar el ministre emiratí.

El diplomàtic ha donat les gràcies a Netanyahu per "detenir l'annexió dels territoris palestins" en virtut de l'acord, a pesar que el primer ministre israelià ha assegurat que l'annexió de part de Cisjordània ocupada segueix "sobre la taula".

Per part seva, el ministre d'Exteriors de Bahrain ha opinat que els Acords d'Abraham són "un pas històric en el camí cap a una pau genuïna i duradora" a Orient Mitjà.

Des que van anunciar el seu acord el 13 d'agost, Israel i Emirats ja han fet els primers passos en la normalització de les seves relacions, des de trucades telefòniques a col·laboració en matèria mèdica i de defensa, passant per l'arribada a la fi d'agost a Abu Dhabi del primer vol comercial entre tots dos països.