La jornada de reflexió no ha servit per calmar els ànims dels votants espanyols ni per evitar la polarització. Tot i que aquesta jornada electoral del 28 de maig tot just ha començat, ja s'ha pogut constatar la diversitat de reaccions que genera Pedro Sánchez. El president espanyol ha acudit al seu col·legi electoral, ubicat a l'escola Nuestra Señora del Buen Consejo, al barri madrileny de Moncloa. Després de dipositar les paperetes a les urnes —a Madrid hi ha eleccions municipals, així com autonòmiques—, Sánchez s'ha dirigit als mitjans de comunicació per oferir declaracions públiques. Ha estat aleshores quan un dels electors presents al col·legi l'ha escridassat, etzibant-li "Que et voti Txapote!", en referència a l'exmembre d'ETA que ha estat protagonista aquests darrers dies en els discursos de la dreta per la manera s'han instrumentalitzat les llistes d'EH Bildu.

Però no tot ha estat oposició. En arribar al col·legi, Sánchez ha estat rebut amb aplaudiments i crits de "president, president"; en acabar les seves declaracions a la premsa, el mateix grup de persones ha tornat a aplaudir el mandatari espanyol.

Pedro Sánchez ha reaccionat immediatament al crit referent a Txapote. "Aquesta és la pena que tenim, per desgràcia", ha lamentat. "En una jornada electoral, tan important en democràcia, tenim els intolerants, la desqualificació, el soroll, la crispació i l'insult". Davant d'aquesta actitud, el president ha demanat una alta participació, i votar "en positiu" per superar el rebuig "que tracta d'instal·lar una minoria". "La majoria de ciutadans estic convençut que votaran amb respecte i reflexió", ha assegurat. També ha remarcat la importància d'aquests comicis —amb eleccions municipals a més de 8.000 municipis, 12 comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla— per defensar la sanitat pública, l'educació pública i les polítiques d'habitatge. "Com més persones votem el dia d'avui, millor per a les nostres institucions i més forta serà la nostra democràcia", ha conclòs.

"Que et voti Txapote", el nou lema de la dreta

La campanya electoral d'aquest 28 de maig ha estat marcada especialment per la manera com la dreta política ha tornat a instrumentalitzar ETA amb l'objectiu de desprestigiar el PSOE i les esquerres. Tot i que el grup armat va dissoldre's ja fa més d'una dècada, el Partit Popular i Vox no s'han estat de referir-s'hi repetidament, especialment aferrant-se a la presència d'exmembres d'ETA condemnats per delictes de sang a les llistes d'EH Bildu. Enmig de tot aquest sarau, l'expressió "Que et voti Txapote" s'ha convertit en un dels principals lemes de la dreta.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va ser una de les primeres a llançar-se a la piscina aquest febrer, quan va dirigir-se al líder regional del PSOE, Juan Lobato, durant un ple de l'Assemblea de Madrid per dir-li que als socialistes "l'únic que els queda és que els voti Txapote". La referència va ser durament criticada per les víctimes de l'exmembre de l'organització basca, que van acusar-la d'utilitzar ETA com a instrument polític i electoral. Ayuso no va ser la primera a utilitzar aquesta expressió, però amb l'inici de la campanya electoral cada cop s'ha pogut sentir més als espais públics —i fins i tot, sense voler-ho, als mitjans de comunicació—.