Nou dels ferits a les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l'1-O del 2017, juntament amb l'Associació d'Afectats de l'1-O, l'Associació Advocada per la Democràcia de Lleida i l'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, han presentat a l'Audiència Nacional una querella per un delicte de lesa humanitat contra els màxims responsables de la policia espanyola.

La querella es dirigeix contra l'ex-secretari d'Estat José Antonio Nieto; el coordinador del dispositiu policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; l'excap de la zona de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo; l'excap de la Policia Nacional a Catalunya Sebastián Trapote; l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo; l'exdelegat del govern espanyol a Barcelona Emilio Ablanedo; l'exdelegat del govern espanyol a Tarragona Jordi Sierra; l'exsotsdelegada del govern espanyol a Lleida Inmaculada Manso; l'exdelegat del govern espanyol a Girona Juan Manuel Sánchez, i els caps del sector i caps d'unitat de la Guàrdia Civil i del CNP en cada un dels punts de votació.

"Tot es produeix a la mateixa hora i de la mateixa manera, és una ordre superior que va permetre a la policia actuar de manera sistemàtica contra la població que estava votant", diu Lluís Mestres, un dels advocats signants de la querella que pretén començar una "instrucció de caràcter global".

Tot i que els nou denunciants han presentat la seva respectiva denúncia als jutjats d'instrucció, ara creuen que cal anar més enllà, com la Virgínia Martínez, que té el seu cas als jutjats de Mataró: "Cada un ha presentat denúncia, independentment de la nostra denúncia, la querella és per la impunitat, perquè això no ho ha decidit un policia, això es va organitzar. Hem d'atacar des de diferents àmbits, i aquest segur que és un dels que ens afavoreix als que estem a peu de jutjat".

Enric Sirvent: "Aquell dia vaig tornar a néixer"

"Jo tenia una vida activa, feia moltes coses; amb 70 anys no pensava que fessin una cafrada com aquesta. Em van tombar a terra, em van assistir. Sort que una era infermera i sabia que hi havia un CAP amb un desfibrador. Vaig tornar a néixer". Així ha recordat Enric Sirvent el moment en què la policia el va tirar a terra i va tenir l'atac de cor.

És un dels nou querellants que representen les víctimes de tot el territori. Acusen la cúpula política policial de portar a terme "un atac sistemàtic contra una part de la població civil resident a Catalunya".