Des del govern espanyol, els membres d'Unidas Podemos tracten de mantenir un perfil més aviat baix sobre els escàndols que esquitxen la Casa Reial. Una altra cosa és el grup parlamentari al Congrés, que s'ha sumat a diverses comissions d'investigació. La vicepresidenta tercera de la cambra, Gloria Elizo, ha fet un pas més enllà aquest dijous. Ha demanat l'abdicació de l'actual monarca, Felip VI, així com un referèndum sobre la monarquia. Elizo, que té mala relació amb Pablo Iglesias, ja no forma part de l'executiva de Podemos, tot i que és un dels dos membres de la Mesa del Congrés per la formació.

En una piulada al seu compte de Twitter, Gloria Elizo ha esmenat l'estratègia de la Moncloa de separar el pare del fill. La vicepresidenta del Congrés ha defensat que "l'única manera de desvincular Joan Carles I de Felip VI i de la Prefectura de l'Estat és un referèndum i l'abdicació de Felip VI".

Aquesta manifestació xoca frontalment amb l'estratègia del govern espanyol de coalició, que tracta de construir un dic de contenció al voltant de Felip VI mentre Pablo Iglesias opta pel silenci. Aquest mateix dimecres, el president Pedro Sánchez admetia que les informacions que es van coneixent dia rere dia són "inquietants i pertorbadores", també per a ell. Dit això, el mandatari espanyol construïa un cordó sanitari entre el pare i els negocis del fill. Assegurava que “la mateixa Casa Reial està marcant distàncies davant d’aquestes informacions inquietants i pertorbadores”.

En aquest context, Sánchez ha recuperat una idea que no és nova: "una reforma de la Constitució per revisar els aforaments dels càrrecs públics perquè estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària, i no a una altra". És a dir, acabar amb la inviolabilitat del monarca. En aquest sentit, el dirigent socialista ha assenyalat que "si això ho defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap d'Estat".

Durant els últims mesos, Unidas Podemos s'ha unit a les diverses peticions de comissió d'investigació de la possible corrupció de la monarquia espanyola. Totes les sol·licituds han estat tombades de forma diligent per la Mesa del Congrés dels Diputats, gràcies a la pinça entre el PSOE, el PP i Vox.