Els escàndols de la Casa Reial poden ser ben reals, però es limiten a la figura de Joan Carles I. Almenys aquesta és la visió de La Moncloa, el mateix dia que han sortit noves revelacions que incriminen el rei emèrit pels seus negocis al marge de la Hisenda espanyola. “Aquestes actuacions s’estan dirigint a l’antic cap de l’Estat”, ha repetit diverses vegades la portaveu María Jesús Montero aquest dimarts. “Per res té repercussió ni impacte sobre l’actual cap de l’Estat”, ha reiterat. El vicepresident segon Pablo Iglesias, present a la sala de premsa, ha evitat prendre la paraula.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la ministra portaveu ha defensat que el govern espanyol col·labora amb la justícia, tant amb l’espanyola com amb la internacional, sempre que se li demana. I que així ho farà també en aquest cas. No obstant això, n’ha desvinculat el rei Felip VI, malgrat les informacions que també l’involucren. “En aquesta direcció continuarem treballant, més enllà que afecti l’anterior cap de l’Estat, que no l’actual”, ha assegurat.

“En justícia respon cadascú de forma individual. Les persones requerides han de respondre de forma individual”, ha defensat la dirigent socialista, que ha reiterat que “l’abast de les informacions arriba fins a les persones directament involucrades”. Ha expressat “confiança” en què aquest procediment “desvetlli tota la veritat” sobre els negocis turbulents de Joan Carles I, tant a Espanya com fora de l’Estat.

En la mateixa línia, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, han insistit en dos principis. El primer, la igualtat de tothom davant la llei; el segon, la presumpció d’innocència, “també per a les altes institucions”. En aquest sentit s’ha mostrat confiat: “La justícia és lenta, però es fa”. Ha recordat com la Fiscalia espanyola ja estudia el cas.

Sobre la monarquia han parlat gairebé tots els ministres presents a la sala menys el vicepresident Pablo Iglesias, l’únic que no era socialista. El líder de Podemos ha evitat prendre la paraula en aquesta qüestió, en la qual discrepen els dos socis de govern.

Noves revelacions

El rei emèrit Joan Carles I segueix acaparant titulars i cada dia es coneix nova informació sobre la seva fortuna. Aquest dimarts, El Español explica que el rei emèrit no va declarar a hisenda els fons de la Fundació Lucum. El mitjà fa aquesta afirmació després d'haver tingut accés a la declaració del gestor Arturo Fasana, el gestor del rei Joan Carles I. El fiscal de Ginebra va ser directe i va preguntar a Fasana si Joan Carles I "ha declarat els fons de la Fundació Lucum a les autoritats fiscals espanyoles". La resposta de Fasana va ser igualment clara: "Que jo sàpiga, no. Li hauria de preguntar a ell".