El vicepresident del Consell Departamental de Catalunya Nord, Nicolas Garcia, ha emplaçat mitjançant una carta oberta a denunciar el cas dels presos i exiliats catalans. En la missiva, Garcia anima els parlamentaris francesos a denunciar la situació a les institucions europees.

Per materialitzar-ho, Garcia ha proposat redactar un manifest conjunt en nom dels 41 senadors francesos, els 130 alcaldes del Pirineu oriental, els 42 diputats europeus, el Consell Departamental del Pirineu Oriental i el Consell Regional d'Occitània "per aturar les infraccions contra els drets i llibertats" de l'estat espanyol "en perímetre europeu".

L'argumentari del vicepresident es desenvolupa entre els drets dels demòcrates i la llibertat que aquests tenen implícits. "Si la independència és la qüestió, la democràcia i, més àmpliament, els drets de l'home i el ciutadà són el negoci de tots els demòcrates allà on visquin", ha explicat Garcia. I ha afegit: "Qualsevol política que es mantingui silenciosa contra aquesta privació de drets, democràcia, llibertat corre el risc de perdre un dia els seus propis drets, la seva pròpia democràcia, la seva pròpia llibertat!".

Garcia escriu que a hores d'ara ja no es pot ignorar que a Espanya i per extensió a Europa es rebutgen els drets fonamentals "consagrats en les declaracions universals de drets humans de la Revolució Francesa o després de la Segona Guerra Mundial". El judici al procés és un exemple més que la repressió als presos i exiliats "no és digna d'una democràcia plena", ha considerat. 

L'article recorda també que organismes internacionals, com Amnistia Internacional i el Grup de treball de l'ONU contra les Detencions Arbitràries, han reconegut que la situació de presó preventiva dels líders independentistes durant més de 18 mesos, és "més una farsa que un exercici jurídic". 

El vicepresident francès ha denunciat en l'article la suspensió del càrrec de diputats al Congrés a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i de senador a Raül Romeva per les meses de les dues cambres respectives. "A dia d'avui, cap pot seure", ha destacat, afegint que "després d'haver pres possessió dels seus respectius mandats, els cinc que es troben a la presó preventiva van ser remesos pel Congrés a la seva cel·la, desafiant la presumpció d'innocència i la immunitat parlamentària". 

Pel que fa al veto del Parlament Europeu a que el president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat electe Toni Comín recollissin l'acta d'eurodiputat aquest dimecres, Garcia es pregunta com pot ser que essent representant polític elegit es vulnerin d'aquesta manera els seus drets. La resposta és contundent: "No puc imaginar que un problema polític d'aquest tipus pugui trobar solució en un tribunal". 

Com a conclusió, el polític francès al·lega que "el sistema de justícia espanyol només agreuja la situació entre Catalunya i la resta d'Espanya, reforçant els sentiments d'independència alhora que els fa irreversibles".