El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de l'Estat de dret, Frans Timmermans, ha advertit aquest divendres als independentistes que qualsevol procés ha de respectar la llei i, per tant, si "volen canvis han de començar per canviar la Constitució". "Per mi està clar: si es vol canviar l'ordre constitucional d'un país, llavors s'ha de començar per la Constitució", ha afegit en un debat amb ciutadans celebrat a Siracusa (Sicília). 

Timmermans ha estat comprensiu amb la voluntat dels catalans però també ha estat molt contundent sobre la llei: "Si no t'agrada la llei, tens dret a voler canviar-la, tens dret a contestar la llei però no tens dret a ignorar-la. Això no és possible". 

El vicepresident ha condemnat la violència i ha demanat diàleg però també ha recordat les paraules que es van dir a Brussel·les en les últimes setmanes. "La violència no aporta solucions i hem de trobar un diàleg entre tots els espanyols, per trobar un futur comú de tots els espanyols", ha explicat, per després remarcar que tot això està dins l'Estat de dret. "Si no tenim això a Europa (l'Estat de dret), no tenim res", ha sentenciat.