El procés d’elecció del nou secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana ve carregat de polèmica. Aquest dimecres al matí, després del rebombori creat pel veto a candidatures com la del periodista Antonio Baños, la Junta Electoral de l’ANC havia decidit congelar fins a les dues del migdia la votació telemàtica. A la tarda, però, hi ha hagut una nova pròrroga, perquè els vetats puguin presentar les al·legacions que creguin oportunes. El termini acaba a les 23:59 d’aquest dimecres. Enmig, acusacions de “purgues” i de manipulacions.

D’aquesta manera, a mitjanit d’aquest dimecres s’hauria de restablir el procés de votació telemàtica dels membres del Secretariat Nacional. Segons expliquen fonts de l’entitat consultades, abans d'iniciar les votacions s’hauran de resoldre els recursos presentats. És el cas d’Antonio Baños, que va ser exclòs per la seva participació en una tertúlia, i que aquest mateix dimecres ha anunciat que recorreria la decisió. En total 18 candidatures van ser vetades

A això s’hi afegeix un altre interrogant: què passa amb els socis que ja han votat? El reglament establia que es podia votar de forma telemàtica des de dimarts 13 fins a divendres 16, però el procés va aturar-se aquest dimarts al vespre. Des de l’entitat expliquen que, si hi ha modificació de la llista de candidats, els vots emesos no seran vàlids. Els socis que ja hagin votat hauran de tornar a fer-ho i se’ls informarà perquè ho facin. Però el reinici no esborrarà la polèmica.

Incomprensió

L’expresident d’Òmniun Cultural i diputat de JxCat, Quim Torra, va lamentar aquest dimarts la decisió d’excloure Antonio Baños del procés electoral. “Seria un formidable exercici de radicalitat democràtica si la resta de candidats demanessin la seva readmissió”, escrivia al seu compte de Twitter.

A partir d’aquest missatge, el propi vicepresident en funcions i líder accidental de l’entitat, Agustí Alcoberro, demanava una rectificació: “L'ANC i la República Catalana que construïm només pot ser democràtica. Si el company Antonio Baños no pot ser candidat al Secretariat Nacional de l'ANC és que estem fent alguna cosa molt malament”, advertia.

Per la seva part, l'escriptora i editora nord-americana Liz Castro va anunciar una decisió contundent: no votarà en les eleccions del Secretariat fins que no rebi algun tipus d'explicació sobre l'exclusió de Baños i d'altres candidats. En les anteriors eleccions al Secretariat, Castro va ser la candidata que va rebre més vots.

Les explicacions de la Junta

En un comunicat aquest dimarts, la Junta Electoral va defensar les exclusions. L’òrgan electoral va assegurar que tots els candidats havien estat informats prèviament dels requisits i de les normes estrictes, com ara la participació en mitjans de comunicació durant la campanya, que és el motiu de Baños.

Però no és l’únic motiu pel qual s’han vetat candidatures. Segons la Junta Electoral, s’han exclòs altres candidats per altres motius, com el de no presentar un aval territorial formalitzat o la prohibició d'ocultar informació rellevant sobre les afinitats polítiques del candidat.