La Fundació de la Festa Major de Gràcia ha negat la participació de l'ANC a l'edició d'enguany, segons ha denunciat la mateixa Assemblea en l'acte que celebren cada dilluns a la plaça de la Vila. Des de fa 10 anys, l'ANC organitzava els actes de la plaça Joanic. "A l'ANC de Gràcia hem rebut la negativa de la Fundació de la Festa Major a poder participar enguany amb les nostres activitats a la plaça Joanic, tal com hem fet durant 10 anys.  Estem sorpresos i indignats per aquest vet arbitrari", han indicat.

Els actes de l'ANC durant la Festa Major eren dels més concorreguts de la convocatòria de cada mes d'agost als carrers i places de Gràcia. L'Assemblea és una de les entitats importants del districte i té 2.400 associats.  

Des de l'any passat la presidenta de la Fundació és Lina López, que va rellevar Carla Carbonell, que era presidenta des del 2014. El 2021, el primer any de festa després de la pandèmia, es va produir una forta xiulada a l'alcaldessa Ada Colau en l'inici dels actes. Després del pregó que va fer el llavors president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la plaça de la Vila va passar dels crits d'independència a les xiulades i esbroncades just en el moment que l'alcaldessa, veïna del districte, es va apropar al micròfon a parlar. L'escridassada va ser tan forta que, durant uns minuts, Colau no va poder començar la seva intervenció.

Davant la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa fins i tot va haver de negociar amb el públic per aconseguir el silenci: "No patiu, que seré breu". Enmig d'aquesta situació, i amb l'alcaldessa visiblement emocionada, Cuixart va tornar a prendre la paraula per recordar que "formem part d'un mateix poble. No ens deixem dividir". Però malgrat la intervenció de Cuixart, que va aconseguir calmar el públic prou per deixar-la parlar, Colau es va tornar a acostar al micròfon amb llàgrimes als ulls.

En el transcurs de l'acte, el públic també es va mostrar crític amb altres intervencions, com la del regidor de districte, Eloi Badia (Comuns), que també va ser escridassat. Sí que va poder parlar amb normalitat el president de districte, Ferran Mascarell (Junts) i la llavors encara presidenta de la Festa Major, Carla Carbonell.

L'any següent Carla Carbonell seria rellevada per Lina López.