L'economista Xavier Sala-i-Martin ha secundat la sorpresa que s'ha endut el principal diari suís, el Neue Zürcher, amb la decisió del fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa, de plegar quan Espanya està registrant una alta xifra de contagis com mai. Segons Sala-i-Martin, Illa i el denominat efecte Illa són una "vergonya mundial".

"Ni el principal diari suís ni ningú que tingui dos dits de front pot entendre que un ministre de Sanitat deixi el país amb els pitjors números del planeta (repeteixo, del planeta!) per anar a fer de candidat a una altra cosa. Illa i el seu "efecte" són una vergonya mundial!!!", ha indicat.

"El ministre de Sanitat espanyol plega en el moment que els nivells de contagi són més alts que mai", ha titulat el rotatiu suís, que denuncia una certa paràlisi al ministeri des de fa uns 30 dies.

"Des de fa quasi un mes, el meticulós ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, està bastant callat. Ja no exigeix amb veu alta un bloqueig dur a les regions més afectades pel coronavirus; tampoc reclama pràcticament cap restricció nova a la vida pública, malgrat que el nombre de nous contagis diari és d'uns 40.000, el més alt des de l'inici de la pandèmia", denuncia.

Neue Zürcher

"El ministre de Sanitat espanyol plega quan els nivells de contagi són més alts que mai", titula Neue Zürcher

Neue Zürcher insinua que aquesta inacció era per no interferir negativament en la seva candidatura a les eleccions catalanes, que atribueix a una iniciativa del president espanyol, Pedro Sánchez, "per reforçar el govern en minoria a Madrid". "El president Pedro Sánchez té ara uns altres plans per al ministre de Sanitat. Illa es presentarà com a cap de llista del PSC a les eleccions autonòmiques de Catalunya, que se celebraran el 14 de febrer, i explora noves possibilitats de pacte a la comunitat en plena crisi, que podrien ser útils per al govern en minoria de Sánchez a Madrid. Dimarts, Illa va dimitir per preparar una campanya electoral curta. Se'n va on pot ser més útil, va dir", afegeix el diari.

Segons el rotatiu suís, el govern espanyol espera que la candidatura d'Illa serveixi "per aplanar el camí per formar una aliança dels socialistes amb Esquerra Republicana a Catalunya". "La millora de la cooperació [entre els dos partits] es podria reflectir després al Congrés de Madrid, on ERC fins ara ha fet costat al govern minoritari de Sánchez en votacions importants com la dels pressupostos", ha indicat.