La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha apressat l'Estat espanyol a considerar la violència vicària com a violència de gènere. La vicària és aquella violència exercida dels homes sobre els fills i filles i utilitzada com a instrument per fer mal a la dona, un fet que ara mateix l'ordenament jurídic espanyol no reconeix com a masclista. Per això, la republicana ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a aprovar urgentment la reforma de la llei que s'està debatent al Congrés.

"L'Estat diu que la violència de gènere només és la que pateixen les dones per part de la parella o exparella. A Catalunya sí que vam incloure la violència vicària, però el PP va presentar un recurs d'inconstitucionalitat. Demanem que l'estat espanyol s'adapti a la legislació internacional per recollir totes les expressions de la violència masclista", ha assegurat en una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio.

El debat ha tornat a sortir a la llum després del cas de les dues nenes assassinades a Tenerife. A banda dels infants, la violència vicària també inclou d'altres col·lectius vulnerables que depenen de les víctimes, com persones grans, amb discapacitat, o en situació de dependència. Es tracta d'una deshumanització de les persones més vulnerables i estimades de la víctima de violència de gènere amb l'única finalitat de fer-li mal. A més, provoca un sentiment de culpabilitat per no haver pogut protegir els fills o persones a càrrec.

En aquest sentit, la consellera ha afirmat que "un home maltractador no té diferents cares" i que en aquests casos els fills i filles sempre en són víctimes. "Un pare agressor no pot ser un bon pare", ha indicat.

La nova conselleria

Pel que fa al funcionament de la nova conselleria d'Igualtat i Feminismes, Verge ha explicat que no seran reactius, sinó actius. "Nosaltres venim a desplegar lleis d'igualtat en la màxima exponència. Des de la detecció i prevenció, fins a l'atenció. No acabarem amb la violència masclista en una legislatura perquè és estructural, però sí que revisarem els processos", ha indicat.

En aquesta línia, s'ha compromès a donar eines per atendre aquestes persones abans i després de posar una denúncia a les persones que ho pateixin.

Condemna al negacionisme

D'altra banda, la consellera d'ERC ha condemnat les actituds negacionistes amb la violència masclista i ha avisat que davant aquests discursos que promulguen partits com Vox i el PP "trobaran la conselleria al davant". En aquest sentit, també ha denunciat les darreres paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sobre el cantant Plàcido Domingo, que va lloar tot i les múltiples denúncies de violència de gènere que recauen sobre ell.

"Que surti una representant política com Díaz Ayuso a banalitzar les agressions sexuals, és una mostra més del negacionisme de la violència masclista. No convidarem Plácido Domingo a cap acte", ha conclòs.

Imatge principal: Tania Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes / ACN