El procés fa temps que s’ha fet un lloc a l’agenda política europea. El referèndum interessa més enllà dels Pirineus i el Parlament Europeu mira de reüll Catalunya per prendre nota de com avancen les demandes sobiranistes. Per això, una de les principals prioritats dels partits pro-referèndum és recol·lectar el màxim de suports internacionals possibles. Així, una delegació d’eurodiputats de diferents països del grup d’Els Verds, encapçalada per la líder Ska Keller, visitarà divendres vinent Barcelona per abordar la qüestió sobre la votació per la independència.

L’eurodiputat i portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, Ernest Urtasun, ha estat l’encarregat d’organitzar el viatge i ha lligat una agenda de trobades amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Pacte Nacional pel Referèndum, una de les peces clau del taulell de joc de la internacionalització de la consulta. Encara no està confirmat quin membre de l’executiu català rebrà la delegació, però tant aquesta reunió com les programades amb agents socials estan “garantides”.

Amb aquestes reunions, ICV pretén exercir pressió sobre l’Estat perquè entengui que aquesta és “l’única solució al conflicte català”, segons ha explicat David Cid, coordinador de la formació ecosocialista. La pressió, però, no va dirigida exclusivament a Moncloa, també pretén instar el govern català a “buscar suports” a la Comissió de Venècia per aconseguir una votació “amb garanties i reconeixement internacional”.

El ‘com’, més rellevant que el ‘quan’

Cid també s’ha referit al tema estrella de les darreres hores: l’obertura dels tràmits per part del Govern per comprar urnes pel referèndum, El coordinador ha volgut deixar clar que per ICV el que resulta més decisiu és “com es posarà en marxa el referèndum, amb quines garanties, com es farà efectiu i amb quin reconeixement internacional”. En aquest sentit, ha tocat el crostó a l’equip de Carles Puigdemont: “Tot això és el que no diuen”.

Vot a Macron amb el nas tapat

Per últim, Cid ha animat la comunitat francesa de Catalunya i Espanya a mobilitzar-se demà i anar a votar en contra de Marine Le Pen. “No es pot ser equidistant amb el feixisme i l’extrema dreta, ho tenim molt clar”, remarca. Tot i no ser sant de la seva devoció, Macron és l’única opció per evitar que la líder del Front Nacional agafi les regnes d’un dels països fundadors de la Unió Europea. En aquesta línia, els dirigents d’ICV han signat un manifest europeu on reclamen votar el candidat liberal “encara que sigui amb el nas tapat”.