Els Verds i l'Aliança Lliure Europea (ALE) han convocat per la setmana vinent un comitè de conciliació per negociar la petició d'entrada al seu grup de Carles Puigdemont i Toni Comín, segons ha pogut saber l'ACN. El comitè estarà format per dos eurodiputats verds i dos d'ALE, i es farà després que els ecologistes hagin acceptat la proposta de Diana Riba de convocar aquest mecanisme, previst en els estatuts de l'aliança parlamentària.

Si durant la reunió de la setmana vinent, que encara no té dia fixat, no s'arriba a un acord, es podria demanar un vot formal al grup parlamentari. Els partits encara han d'escollir els negociadors, tot i que Riba serà en l'equip d'ALE perquè és qui ha presentat la petició de comitè de conciliació.

El co-president dels Verds, Philippe Lamberts, va dir dimarts que veu com un "problema" l'adhesió de Puigdemont i Comín per la seva proximitat amb l'N-VA. Fonts coneixedores també admeten reticències entre els verds alemanys, als que pertany la co-presidenta, Ska Keller. De fet, els principals recels vindrien de la direcció del grup parlamentari, on també hi ha el català Ernest Urtasun i eurodiputats de Suècia, França, Holanda o el Regne Unit, segons dues fonts consultades.

En canvi, alguns dels membres de la delegació francesa –que també té una vicepresidència - serien més partidaris de permetre l'entrada dels dos independentistes de Junts, i dins del grup hi ha qui apunta que en una votació amb tots els eurodiputats dels Verds Puigdemont i Comín podrien arribar a aconseguir l'aval d'entrada.

De totes maneres, abans de forçar una votació en grup parlamentari sobre l'entrada de Puigdemont i Comín, els republicans els consultarien si voldrien sotmetre-s'hi.