Que els veïns es queixin dels robatoris als domicilis és habitual. El que no ho és tant és que amb ells facin un front comú els qui han de vetllar per la seva seguretat: Els Mossos d'Esquadra.

Avui, després d'un trimestre on hi hagut 240 robatoris registrats a l'Àrea Bàsica Policial de Mataró, una de les tres que hi ha al Maresme, veïns i MosS.O.S, el col·lectiu que agrupa diferents sindicats, han fet una escenificació conjunta a Dosrius, un dels municipis on hi hagut un increment de robatoris i on els veïns s'han organitzat pel seu compte.

Fan patrulles urbanes. I això neguiteja a l'Ajuntament i els mateixos Mossos que reclamen a la conselleria d'Interior més mitjans. Més Mossos, una bossa d'hores extra i un pla efectiu per atendre els robatoris al Maresme. Ara mateix, amb el reforç, un vehicle de Mossos pot arribar a trigar mitja hora a arribar al lloc dels fets, quan el que està establert és un temps màcim de 10 minuts.

A més, els MosS.O.S posen de relleu que "si els agents estan en perill, ja sabem qui està en perill", referint-se a la ciutadania. "Estem al costat de la ciutadania. No tenim mitjans ni recursos suficients. Si triguem mitja hora a arribar, entren a robar a 3 cases més", diuen davant l'Ajuntament de Dosrius on avui han convocat a la premsa per exposar la situació. El vehicle de reforç que surt de l'ABP d'Arenys dóna cobertura a 10 municipis. Critiquen també els MosS.O.S que l'helicòpter que s'activa de tant en tant no és efectiu. I que les bandes que fan els robatoris tenen formació militar, provenen dels països de l'est i han lluitat a la guerra dels Balcans.

Han triat aquest municipi perquè és on els veïns s'han organitzat amb patrulles nocturnes i grups de whatsapp. A Dosrius en un any s'han duplicat els robatoris. De 27 denúncies el 2017, s'ha passat a 50 el 2018. El municipi només té 7 agents de la Policia Local i depenen dels Mossos per fer front a la situació.

L'alcalde, Marc Bosch, que veient la convocatòria ha volgut sortir a donar explicacions, s'ha mostrat preocupat: "No critico els veïns. Moltes identificacions es fan gràcies a la ciutadania, però no han d'estar en risc ni fer de policies".

Bosch explica que el fet que el conseller Miquel Buch no anés a la darrera reunió del Consell d'Alcaldes del Maresme el va decebre. "Ens va saber molt greu perquè feia temps que volíem la reunió" explica.

Fa dos anys que els van prometre que es desplegarien 500 Mossos d'Esquadra. Al marge que això encara no ha passat perquè la promoció no s'ha fet fins aquest any, "és insuficient".

A Dosrius l'alcalde diu que s'ha aconseguit "una mica d'estabilitat" a la policia local. Que tot i que la seguretat és responsabilitat de la conselleria d'Interior, des de l'Ajuntament es contractarà d'urgència un agent més i que les dues places d'interins sortiran ara a concurs. També es posaran 3 punts de càmeres de reconeixement de matrícules.

"No tenim vida"

Davant la indefensió, els veïns de Dosrius es van organitzar en patrulles nocturnes. Una decisió arriscada que primer no va veure en bons ulls ni l'alcalde ni el cap de la Policia Local. Però els Mossos d'Esquadra van supervisar a partir d'una reunió on es va aconsellar els veïns de que havien de fer i que no davant una situació d'alarma.

Els veïns surten a les nits dins el cotxe i en parella. Els vehicles fan rondes de dues hores i van identificats perquè ningú s'espanti.

Estan organitzats per dos grups de whatsapp. Un on hi ha tots els veïns on s'avisa si hi ha un robatori  una presència sospitosa. Immediatament es passa l'avís al grups de whasapp de les patrulles perquè hi vagin.

Quan reben una alerta la patrulla va al lloc dels fets i sense sortir del cotxe mira d'identificar si la persona en actitud sospitosa és un veí o realment és un lladre. I si es tracta d'un robatori es truca als Mossos.

"No tenim vida", diu la Verònica Sánchez a El Nacional. La Vero, ha organitzat les patrulles i és una de les que surt cada nit. Diu que han notat que des de fa 15 dies no hi ha robatoris a la zona i ho atribueix a la pressió veïnal.

"Volem més policia. És l'única cosa que demanem. Nosaltres no hem d'exposar-nos", conclou.

Dissabte al migdia es tornaran a manifestar a les 12h i tenen previst tallar la carretera que va d'Argentona a Llinars. També es volen posar en contacte amb veïns d'altres municipis on hi hagut un increment de robatoris per compartir l'experiència.